Hronika

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća

BIHAĆ - Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv bivšeg načelnika Opštine Bihać Hamdije Lipovače, zbog sumnje da je počinio krivično djelo "nesavjestan rad u službi".

"Optuženi je osumnjičen da je 7. januara 2009. nesavjesno postupio u vršenju dužnosti funkcije načelnika Općine Bihać, odnosno da je bez prethodno provedenog postupka javne nabavke i bez osigurane garancije da će usluga koju Opština Bihać plaća biti izvršena, sa izvjesnom kompanijom "Kentrik Europe B.V." zaključio Sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać", navedeno je u saopštenju Kantonalnog tužilaštva USK. 

U saopštenju se dodaje da je "takođe, istog dana donesen i zaključak o prenosu sredstava, na osnovu kojeg je Služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48. 944 KM, za koju Opština Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a osumnjičeni je na tu posljedicu pristao". 

Istaknuto je i kako je Kantonalno tužilaštvo nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. 

Zakazivanje ročišta za izjašnjavanje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi očekuje se u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije