Hronika

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bužima

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bužima
Foto: Ilustracija | Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bužima

Opšinski sud u Bosanskoj Krupi u cjelosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv bivšeg načelnika Opštine Bužim i trenutnog predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića (39) iz Bužima zbog krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave i produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Buniću se na teret stavlja da je 29. septembra 2016. godine u Bužimu kao načelnik opštine, svojim potpisom i pečatom ovjerio službeni akt Opštine Bužim od 29.9.2016. godine u kojem je, odgovarajući na službeni akt Ministarstva pravosuđa i uprave USK od 21.9.2016. godine kojim se tražilo da se izjasni u tom upravnom predmetu, neistinito zvanično naveo da organ uprave Opštine Bužim nije zaključivao ugovore o djelu koji su u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima USK i podzakonskim propisima nakon izrečenih naredbi kantonalnog upravnog inspektora u rješenju od 2.6.2016. godine, naveli su u Tužilaštvu USK.

Dalje navode da je Bunić bio svjestan da sadržaj službenog akta kojeg je sačinio i potpisao nije istinit jer je s A.I., N.B., N.R. i K.D. uprkos naredbi kantonalnog upravnog inspektora zaključio više ugovora o djelu sa ovim licima, što je, kako se ističe, htio i učinio.

"Optuženom se također stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je od 14.6.2016. godine do 28.10.2016. godine u Općini Bužim, kao službena osoba Općine Bužim – općinski načelnik, s ciljem da kroz vršenje svoje službene funkcije pribavi korist A.I., R.N., N.B. i K.D. a suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti, iskoristio svoj službeni položaj postupajući protivno odredbama člana 43. stav 4. i člana 81. stav 4. Zakona o državnim službenicima i namještenicima USK („Službeni glasnik USK“ br. 5/12) kojima je zabranjeno zaključivanje ugovora o djelu za poslove i dopunske djelatnosti u organima državne službe i protivno naredbi kantonalnog upravnog inspektora u rješenju od 2.6.2016. godine kojim mu je zabranjeno zaključivanje novih ugovora o djelu nakon što je prethodno ovim rješenjem utvrđena ranije protivpravno zaključivanje ugovora o djelu za poslove i dopunske djelatnosti u organima državne službe, pa je unatoč tome, svjestan zabrane iz rješenja kantonalnog upravnog inspektora u rješenju od 2.6.2016. godine i nakon što je krivotvorenjem službene isprave iz tačke 1. optužnice neistinito obavijestio kantonalnog upravnog inspektora da je poštovao sve ranije sugestije i primjedbe iz naredbe upravnog inspektora i prethodno provedenog inspekcijskog nadzora, zaključivao ugovore sa osobama A.I., R.N., N.B. i K.D. čime je navedenim osobama pribavio korist u vidu protivpravnog zaključivanja ugovora o djelu u organu državne službe Općine Bužim", navodi se u saopštenju Tužilaštva USK.

Tokom istrage o ovim slučajevima Tužilaštvo je saslušalo više svjedoka, te analiziralo nekoliko desetina materijalnih dokaza. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici kod Opštinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije