Hronika

Pratite nas na Google news

Potvrđena optužnica protiv direktora Bosanskog kulturnog centra

Potvrđena optužnica protiv direktora Bosanskog kulturnog centra
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv direktora Bosanskog kulturnog centra
Nataša Tadić

TUZLA - Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je, obavljajući ovu funkciju, u periodu od početka 2012. do maja 2015. godine počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

 

Optužnicom se Fejzić tereti da je u navedenom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u  FBiH i relevatnog podzakonskog akta, te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organizovanja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala. Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji  nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda Budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika.

Novac  od ovako ostvarenih  prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun Trezora, je tako korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla.

Na ovaj način je u pomenutom  iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist ovoj instituciji, a oštetio budžet Tuzlanskog kantona.

Fejziću je mandat u BKC-u istekao 2015.godine, a nakon čega je Vlada TK imenovanala za direktora Edisa Bajića kojeg je Vlada Tk smjenila 2018. godine a o radu ove institucije je otvorena istraga. Do danas BKC nema direktora već je nekoliko uposlenika Centra na određen period obnašalo funkciju vršioca dužnosti što je slučaj i danas.

Fejzić je nakon smjene u  BKC-u,  imenovan za v.d. Uprave Razvojne Banke BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije