Hronika

Komandir stanice optužen da je hapsio zbog komentara na Facebooku

Komandir stanice optužen da je hapsio zbog komentara na Facebooku
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv komandira Policijske stanice
Zlatan Čekić

CAZIN - Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Saida Ljubijankića (51), komandira Policijske stanice u tom gradu, zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te lažnog prijavljivanja.

Optužnica ga tereti da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se uhapsi K.P. iz Cazina, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

I pored toga, po nalogu Policijske stanice Cazin, pripadnici Granične policije BiH su 12. juna na malograničnom prelazu Velika Kladuša uhapsili K.P. zbog navodnog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

On je potom priveden u Policijsku stanicu Cazin, te podvrgnut kriminalističkoj istrazi i ispitan od strane policijskog istražitelja, a da o tome nije obavješten dežurni tužilac u čijoj su zakonskoj ingerenciji ove radnje.

Optuženi je, kako se navodi u optužnici, nakon toga nastavio protivpravno postupati te je uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Navodi se kako je osnovanost predmetne optužnice potvrđena opsežnom istragom kojom prilikom je saslušan veliki broj svjedoka te prikupljeni potrebni materijalni dokazi.

Zanimljivo je kako je Općinski sud u Cazinu, u aprilu prošle godine potvrdio optužnicu protiv Ljubijankića i policajca Admira Šabića.

Protiv njih je ona podignuta zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i na teret im se stavlja da su 3. januara 2019. godine, koristeći svoj službeni položaj, pribavili materijalnu korist licu N.P. iz Cazina.

 Optužnica ih tereti da su prekršili Zakon o oružju i municiji USK te protiv važećih zakonskih odredbi, prije okončanja pravosnažnog sudskog postupka koji se vodio protiv N.P., istome vratili oduzeti pištolj.

Ova osoba je ranije počinila prekršaj zbog nezakonitog posjedovanja i upotrebe vatrenog oružja zbog čega mu je ono oduzeto od strane policije, a protiv njega je poveden sudski postupak koji još uvijek nije okončan.

Ljubijankić je kao komandir policije naredio da se pištolj vrati N.P. a Admir Šabić je, kako se navodi, prihvatio nezakonitu naredbu, načinio potvrdu i sporni pištolj vratio.

Na taj način oni su, kako se navodi u optužnici, pribavili nezakonitu korist za N.P. u vidu nepripadajućeg prava na držanje i posjedovanje navedenog oružja.

Suđenje u ovome slučaju pred Općinskim sudom u Cazinu još nije započelo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije