Hronika

Povrijeđeni rudar priključen na respirator

Povrijeđeni rudar priključen na respirator
Foto: N.N. | Povrijeđeni rudar priključen na respirator

ŽIVINICE - U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, u Živinicama, koja se dogodila u subotu, oko 19.30, poginuo je Raif Čamdžić (40), a povrijeđen je Haso Kadirić, kada ih je zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja, potvrdio je Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor, koji je prisustvovao uviđaju.

"Na radilištu u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja zatrpalo je rudare. Nažalost, jedan je smrtno stradao, a drugi je povrijeđen i smješten u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla", precizirao je Duranović za agencije.

Obojica komorata su, kako je juče objavljeno, 24. novembra bila na protestima u Sarajevu, gdje su se borili za svoja prava sa kolegama iz cijele Federacije.

Prema dostupnim saznanjima, dvojica rudara koja nisu povrijeđena bila su u pratnji Kadirića tokom transporta u UKC Tuzla i od njih će naknadno biti uzete izjave.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona naveli su da je izdata naredba za obdukciju tijela stradalog rudara.

"Na mjestu događaja nalazi se i federalni rudarski inspektor, koji će Tužilaštvu dostaviti izvještaj o uzrocima i drugim okolnostima koje se odnose na nesreću. Izdata je naredba za obdukciju tijela preminulog. Policijski službenici trenutno saslušavaju i uzimaju izjave od većeg broja osoba. Tužilaštvu će u narednim danima izvještaje dostaviti i rudarski inspektor te policijski službenici", izjavio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U subotu, oko 19.30, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Živinice obaviještena je o nesreći u Rudniku uglja Đurđevik.

Dolaskom na mjesto nesreće dežurni ljekar odmah je konstatovao smrt jednog i povrede kod drugog rudara. Povrijeđeni rudar smješten je u Jedinici intenzivne njege na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.

"Priključen je na respirator i konstatovane su kontuzije pluća", izjavila je Ersija Aščerić Mujedinović, portparolka UKC Tuzla.

Prema informacijama koje su juče objavljene, iza stradalog Raifa Čamdžića ostala je supruga sa djecom. Dodaje se da je pokrenuto hitno prikupljanje humanitarne pomoć za tu porodicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije