Hronika

Prava istraga o lažnim diplomama tek počinje

Prava istraga o lažnim diplomama tek počinje
Foto: N.N. | Prava istraga o lažnim diplomama tek počinje
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Desetoro uhapšenih lica u okviru policijske akcije "Pero", koja je provedena ove sedmice, ostaće u jednomjesečnom pritvoru, odlučio je Kantonalni sud u Bihaću na osnovu zahtjeva Tužilaštva USK.

Pritvor je određen za Admira Hadžipašića, Zuhru Hadžipašić, Sulju Suljića, Asmira Nuhića, Selvira Ćoralića, Senada Haurdića, Ismetu Kovačević, Nerminu Civić, Sadinu Šehić i Gorana Lalovića.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, porezna utaja i pranje novca.

Adnan Tulić, postupajući tužilac u ovome predmetu, istakao je kako, praktično, prava istraga u ovome predmetu tek počinje.

"Pred nama je veliki posao, moramo saslušati veliki broj svjedoka, ali ono čemu smo već na tragu jeste da je krivotvoren veliki broj srednjoškolskih i fakultetskih diploma. Bitno je istaći da lica koja smo pustili, jer privedeno je ukupno dvadeset osoba, jesu lica koja su pristala s nama sarađivati i ona su priznala svoju ulogu unutar ove kriminalne organizacije i način kako je funkcionirala", istakao je Tulić.

On je istakao kako će trebati dosta vremena da se ovaj predmet dokumentuje, ali da su slanjem prikrivenih istražitelja i smiluranim kupovanjem diploma pokazali na koji način se dolazi do njih.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas pronalazili lica kojima su za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u posljednjih pet mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma. Osim što su stekli višemilionsku korist, oštetili su budžet FBiH za više od 200.000 KM neplaćenog poreza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije