Hronika

Pravosnažna presuda: 162 godine robije za ratni zločin u Novom Gradu

Pravosnažna presuda: 162 godine robije za ratni zločin u Novom Gradu
Foto: Sud BiH | Pravosnažna presuda: 162 godine robije za ratni zločin u Novom Gradu

SARAJEVO – Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvosteprenu presudu kojom su desetorica iz Novog Grada osuđena na 162 godine zatvora za ratne zločine u junu 1992. godine.

Kako se navodi u presudi, Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18, Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora, javlja Detektor.ba.

"Pravosnažnom presudom ukupno su osuđeni na 162 godine zatvora. Prilikom izricanja prvostepene presude, 'Vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela i saizvršilaštvo na način kako je opisano u optužnici'", navodi se u presudi.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva - ubistva, prisilna preseljenja, mučenje i druga nečovječna djela.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

"Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe", navodi se u presudi.

Naime, sud je tokom prošle godine utvrdio da su svi osuđeni 22. juna 1992. godine nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće kod Novog Grada (tada Bosanki Novi), gdje su bošnjačko stanovništvo tjerali da izađu iz kuća prijeteći im da će ih ubiti ako to ne urade, te su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žena i djeca to posmatrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije