Hronika

Pred tužiocem policajci osumnjičeni za mito i zloupotrebu službenog položaja

Pred tužiocem policajci osumnjičeni za mito i zloupotrebu službenog položaja
Foto: Velibor Tripić | Pred tužiocem policajci osumičeni za mito i zlouptrebu službenog položaja

​BANJALUKA - S.K. i D.K., policijski službenici PU Prijedor koji su juče uhapšeni u akciji "Presretač" zbog sumnje da su primali mito i zloupotrijebili službeni položaj ili ovlašćenje, sprovedeni su jutros u prostorije Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Oni će u toku dana biti ispitani od strane republičkog javnog tužioca nakon čega će tužilac donijeti odluku da li će protiv osumnjičenih biti stavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Akciju su sprovodili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Prijedor, a pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva.

U cilju pronalaska tragova i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa

krivičnim djelima izvršen je pretres više lokacija na području grada Prijedora prilikom kojih je pronađena dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem toku postupka.

"Tužilaštvo poziva sve građane da odmah prijave svako službeno lice, na bilo kojem nivou vlasti, koje od njih zahtijeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao protivnaknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje, jer od blagovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza, zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca ovih krivičnih djela", navdeno je iz Tužilaštva.

Kako dodaju, prijavljivanje koruptivnih krivičnih djela nakon što se ista izvrše, zbog propuštanja da se prikupe zakoniti dokazi, vrlo rijetko mogu dovesti do podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude.

"Svi građani koji prijave krivično djelo biće zaštićeni u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije