Hronika

Predložen pritvor Seni Hamzabegović

Predložen pritvor Seni Hamzabegović
Foto: N.N. | Predložen pritvor Seni Hamzabegović

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti Seni Hamzabegović /61/, državljanki BiH i Švajcarske, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo mjeru pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ juče su na aerodromu u Tuzli po dolasku u BiH uhapsili Senu Hamzabegović iz Tuzle, zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.

Tužilaštvo, zajedno sa Sipom i partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, sprovodi istragu tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se te osobe bore na strani oružanih formacija takozvane "Islamske države", uključujući formacije "Jahbet Al Nusra", "Al Nusra front" i druge koje je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkim.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svom suprugu, koji je bio visokopozicionirani pripadnik "Islamske države" i još je u bjekstvu, prosljeđivala novac, iako je znala da će biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena boravila na području Sirije, te bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala.

U Sudu BiH danas je zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije