Hronika

Predložen pritvor za poreske inspektore

Predložen pritvor za poreske inspektore
Foto: Ilustracija | Predložen pritvor poreskim inspektorima

BANJALUKA – Republički javni tužilac zatražio je mjeru pritvora za inspektore Poreske uprave Republike Srpske Igora Grahovca, Dragoslava Tubića i Snežanu Dragičević Mitrović.

Kako su istakli u saopštenju, osumnjičenom Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, dok se Dragoslav Tubić i snežana Dragičević Mitrović terete zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo primanje mita.

"Osumnjičenom Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je počinio krivično djelo trgovina uticajem na način što je u vremenskom periodu od 07. novembra 2023. godine do 06. decembra 2023. godine na području grada Banjaluka, kao ovlašćeno službeno lice Poreske uprave Republike Srpske, koristeći svoj službeni položaj kod poreskih inspektora Dragoslava Tubića i Snežane Dragičević Mitrović, koji su prethodno dana 07. novembra 2023. godine vršili postupak kontrole kod oštećene, samostalnog preduzetnika iz Banjaluke, te nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa oštećenom i njenim suprugom, posredovao da poreski inspektori ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu, koja se morala izvršiti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju imovine i posebnom porezu na imovinu, kao i da ne izvrše službenu radnju sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga, koje bi morali izvršiti u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske", objašnjava se u saopštenju.

Iz Republičkog javnog tužilaštva navode da se Dragoslavu Tubiću i Snežani Dragičević Mitrović stavlja se na teret da su počinili krivično djelo primanje mita na način da su kao ovlašćena službena lica, lično ili preko Igora Grahovca, zahtijevali za sebe novac od oštećene i njenog supruga, da u okviru svojih ovlašćenja ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu.

"Kao i da ne izvrše službene radnje sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga, iako su u postupku poreske kontrole utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju, a zatim dana 06. decembra 2023. godine od supruga oštećene, nakon završenog sastanka u kafe baru u Banjaluci primili zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM", stoji u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Mjere pritvora protiv svih osumnjičenih zatražene su, kako se navodi u saopštenju, zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a protiv Dragoslava Tubića i Snežane Dragičević Mitrović i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije