Hronika

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića uhapšenog zbog terorizma

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića uhapšenog zbog terorizma
Foto: Ilustracija | Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića uhapšenog zbog terorizma

SARAJEVO - Predložen je pritvor za Muniba Ahmetspahića (28) osumnjičenog za krivična djela terorizma i osnivanja terorističke grupe.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao da ponovi krivično djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao da izazove uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora Ahmetspahića, rođenog poznatog i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira".

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani terorističke organizacije Islamska država.

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinisao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

Takođe, osumnjičeni Ahmetspahić, je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD-a u BiH u oktobru 2011. godine. U tom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim instuticijama SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije