Hronika

Predmet 'Lutka': Uhapšen Anes Kurbegović

Predmet 'Lutka': Uhapšen Anes Kurbegović
Foto: Ilustracija | Predmet 'Lutka': Uhapšen Anes Kurbegović

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Anesa Kurbegovića, nepravosnažno osuđenog na 15 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, a za kojim je bila raspisana potjernica nakon što se nije pojavio tokom izricanje presude u premetu "Lutka".

Iz SIPA je saopšteno da je došlo do hapšenja u Sarajevu na osnovu međunarodne potjernice koji je Sud BiH raspisao sredinom septembra prošle godine.

Osim za Kurbegovićem međunarodne potjernice raspisane su i za Davorom Mandićem, pravosnažno osuđenim na šest godina zatvora zbog organizovanog kriminala i pranja novca u predmetu “Lutka, te za Vasom Ljubibratićem, koji je zbog organizovanog kriminala dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu, kao i Slobodankom Tošić, koja je osuđena na dvije godine.

Pored pravosnažno osuđenih, potjernice je raspisana i za Davorom Elezom, čiji je predmet pred sami kraj odvojen u odnosu na ostale optužene, javlja BIRN-Justice Report.

Prvostepenom presudom iz septembra 2016., trinaestorica optuženih iz predmeta “Lutka” osuđeni su na više od 100 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, nekoliko ubistava, pokušaja ubistva te, između ostalog, više pljački.

Bojan Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Kurbegović na 15, dok su po osam godina dobili Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po pet godina i deset mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Elvis Zlatić i Nermin Tahirović na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Ranije je predmet odvojen i u odnosu na Milosava Veskovića, koji je uhapšen u Hrvatskoj, ali potjernica za njim nije raspisana, jer se nalazi na na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od četiri godine u Republici Hrvatskoj, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu.

Predmeti su ranije odvojeni i u odnosu na Edina Ahmetspahića, Seada Robovića, Himzu Ćatu, Admira Ahmetspahića i Slavišu Bobara, koji su osuđeni po sporazumima o priznanju krivnje potpisanim s Tužilaštvom BiH. Edin Ahmetspahić i Robović, koji su osuđeni na po pet godina, kao i Ćato, koji je dobio dvije godine, nalaze se na izdržavanju zatvorskih kazni, dok su, kako su rekli u Državnom sudu, Admiru Ahmetspahiću i Bobaru zatvorske kazne od po godinu zamijenjene novčanim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije