Hronika

Predmet "Respiratori": Saslušan direktor Agencije za lijekove

Predmet "Respiratori": Saslušan direktor Agencije za lijekove
Foto: Velobor Tripić/Arhiva | Predmet "Respiratori": Saslušan direktor Agencije za lijekove

SARAJEVO - Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak potvrdio je za RTRS da je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u predmetu "Respiratori" u svojstvu svjedoka.

U Tužilaštvu bez odgovora na pitanje da li je i Zolak dio njihove istrage.

Kako su objavili mediji, on je potpisao Rješenje kojim se kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice upisuje u Registar veleprometnika medicinske opreme, a da prethodno nije provedena potpuna procedura nadzora.

Istraga u predmetu "Respiratori" koja je uzdrmala Federaciju, "zakucala" je i na vrata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije, istakao je da je već davao iskaz u svojstvu svjedoka u ovom slučaju te da ne smije dalje davati preciznije informacije.

Ipak, mediji su već objavili da je Zolak bh. tužiocima objašnjavao kako je upisao "Srebrenu malinu" iz Srebrenice u Registar veleprometnika medicinskim sredstvima, mada je riječ o preduzeću čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća.

Na ročištu za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, Tužilaštvo je tvrdilo da je federalni premijer, koristeći službeni položaj i politički uticaj, zahtijevao od Agencije da registruje "Srebrenu malinu" kao firmu koja može da uvozi medicinsku opremu.

Fadil Novalić je u telefonskoj i drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva, zahtijevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica upiše "Srebrenu malinu" u Registar veleprometnika medicinskih sredstava.

Agencija je donijela Rješenje kojim se preduzuće "Srebrena malina" upisuje u Registar. Rješenje je datirano na 27. april, nekoliko dana nakon što su respiratori stigli na sarajevski aerodrom i pokrenuli jednu od najvećih poslijeratnih afera.

Naknadno davanje dozvole za direktora Agencije nije sporno jer respiratori zvanično nisu uvezeni u BiH sve dok su na carinskom terminalu.

"Ne stoje tvrdnje da je Agencija izdala dozvolu nakon što su respiratori uvezeni iz prostog razloga što carinski terminal i roba koja se nalazi na njemu ne znači da je ušla u državu. Znači, carinski terminal nije BiH", pojašnjava Zolak.

80 respiratora nije ni izašlo sa carinskog terminala, a "Srebrena malina" zatražila od Agencije saglasnost za zvaničan uvoz još 20 koji su na sarajevski aerodrom stigli krajem maja. Ukupno stotinu, vrijednosti 10,5 miliona KM, predmet su istrage.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije