Hronika

Presječeni kablovi od kočnica na vozilu Diane Kajmaković

Presječeni kablovi od kočnica na vozilu Diane Kajmaković
Presječeni kablovi od kočnica na vozilu Diane Kajmaković

Diana Kajmaković, postupajuća tužiteljica u predmetu koji se vodi protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića ponovo se suočava sa prijetnjama po život.

Naime, na njenom automobilu je za sada nepoznati počinilac presjekao i otkinuo kablove koji kontrolišu kočnice!

Ispred zgrade u kojoj stanuje tužiteljica Kajmaković, policija je obavila uviđaj, a vozilo je odvezeno na vještačenje.

Kako saznaje Avaz, da su kablovi presječeni primijetio je tužiteljičin suprug, koji je kad je pokrenuo vozilo shvatio da kočnice ne rade.

Tokom policijskog uviđaja Ulica Edhema Eke Džubura na Ilidži bila je potpuno blokirana.

Ovo je još jedan u nizu napada na tužiteljicu, a kako saznaje Avaz na prethodnih nekoliko ročišta Turković joj je prijetio te je joj u više navrata ničim izazvan izjavljivao saučešće riječima „Bašum sagosun“.

Turković je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na 40 godina zatvora kao i njegov omiljeni ubica Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina robije uz njih je na pet godina osuđen Fadil Aljović, a Muamer Zahitović Ševrtko na tri godina zatvora.

Automobil državne tužiteljice Diane Kajmaković, koja je, podsjetimo, "potpisnica" optužnice protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića i koju upravo zbog tog predmeta čuva policija, bio je i ranije meta napada. Nakon što je škoda oktavia ukradena iz garaže, kasnije je isječena, odnosno izbušena zadnja guma na vozilu koje je bilo parkirano ispred zgrade na Ilidži u kojoj Kajmakovićeva stanuje.

Škoda oktavia je "nestala" iz garaže u decembar prošle godine, a nađena je nekoliko dana kasnije napuštena i poprilično oštećena. I tada je tužiteljicu Kajmaković čuvala policija, navodno SIPA, čiji pripadnici nisu čuli obijanje, odnosno rezanje vrata garaže.

Pored automobila, provaljeno je i u vikendicu tužiteljice Kajmaković na području opštine Hadžići.

I pored prijetnji, tužiteljica Kajmaković je pristupila ročištu u Sudu BiH.

Potraga za licem koje je pokvarilo kočnice

Tužilaštvo BiH preduzelo je aktivnosti na otkrivanju lica koje je presjeklo i otkinulo kablove koji kontrolišu kočnice na automobilu Diane Kajmaković, postupajućeg tužioca u predmetu protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je naređena sveobuhvatna policijsko-obavještajna istraga s ciljem otkrivanja i procesuiranja počinioca ovog krivičnog djela.

"Tužilaštvo BiH će biti rigorozno prema bilo kakvim pokušajima ugrožavanja bezbjednosti tužilaca ili članova njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH poručuju građanima da nastavljaju borbu protiv organizovanog kriminala u kojoj nema nedodirljivih i da ih nikakvi napadi i zastrašivanja u tome neće zaustaviti, niti će uticati na istrage i predmete na kojima se radi. (Srna)

U civilizovanim zemljama nema napada na tužioce

Udruženje tužilaca BiH ističe, povodom pokušaja ubistva tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković, da ovakvih primjera napada na nosioce dijela sudske vlasti nije moguće pronaći u civilizovanim državama.

"Nažalost, moramo konstatovati da su se i mnogi javni službenici, nezadovoljni oštrinom i postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala, pridružili hajci na tužioce, stvarajući tako `povoljno okruženje` u kojem su ubistva tužilaca `prirodni proizvod` takvoga stanja", navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije