Hronika

Pretresen BH MAC, sumnja se na kriminal

Pretresen BH MAC, sumnja se na kriminal
Pretresen BH MAC, sumnja se na kriminal

SARAJEVO - Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih agencija danas su pretresali prostorije Centra za uklanjanje mina (BH MAC) u Sarajevu.

Kako saznajemo, policija je izuzela dokumentaciju iz prostorija BH MAC-a budući da Tužilaštvo BiH vodi opsežnu istragu zbog sumnje u kriminal u ovoj državnoj instituciji.

Istraga se vodi i protiv Dušana Gavrana, direktora Centra, kojeg terete za više krivičnih djela. On je prijavljen i zbog namještanja tendera i licitacija za prodaju automobila. Kako se saznaje, policija je pretresla i Gavranovu kuću u Palama.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da će o ovom pretresu više detalja biti saopšteno danas.

Saša Obradović iz Sektora za operacije u BH MAC-u kratko je kazao je da nema komentar na naše pitanje o pretresima u pomenutom centru.

Pozvali smo Gavrana da nam prokomentariše ove pretrese kao i to da li se vodi istraga o njegu. Međutim, on nam je kazao da ne zna o čemu se radi.

"Ja sam trenutno na seminaru u Zadru, nemam pojma o čemu se radi", kazao nam je Gavran. Kada smo mu rekli da vrše pretrese, Gavran je kazao da su i prije godinu izuzimali neku dokumentaciju, ali da nije upućen zbog čega.

Istraga o kriminalu i korupciji u BH MAC-u otvorena je prije godinu i po dana, nakon što su predstavnici osam domaćih deminerskih firmi Tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv direktora Gavrana i njegovih najbližih saradnika.

Podsjetimo, Željko Veselinović, nekadašnji inspektor u Centru za uklanjanje mina, u Tužilaštvu BiH je svjedočio kako su dogovarani tenderi u korist favorizovanih deminerskih firmi.

Pored Veselinovića, iskaze pred Tužilaštvom BiH dali su i predstavnici drugih deminerskih organizacija, od kojih su neki priznali da su Dušanu Gavranu, direktoru BH MAC-a, davali novac kao proviziju za dogovorene poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije