Hronika

Pretresena redakcija Klixa zbog snimka

Pretresena redakcija Klixa zbog snimka
Pretresena redakcija Klixa zbog snimka
Nihada Hasić

SARAJEVO - Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo počeli su jutros pretresati prostorije firme "Intersoft" u Sarajevu, u kojima je redakcija portala Klix.ba, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, potvrđeno je iz Opštinskog suda u Sarajevu.

Amra Hodžić, glasnogovornica Opštinskog suda u Sarajevu, kazala je da je naredbu za pretres sudija za prethodni postupak ovog suda izdao prošle sedmice, 24. decembra.

"Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je prijedlog Opštinskom sudu za izdavanje naloga za pretres a na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske", rekla je Hodžićeva i naglasila da su za izvršavanje naloga o pretresu zaduženi pripadnici MUP- Kantona Sarajevo, uz saradnju i prisustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Klix je nedavno objavio audio-snimak na kojem, navodno, premijer RS Željka Cvijanović govori o "kupovini" glasova poslanika u Narodnoj Skupštini RS. Nakon toga, početkom decembra, po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, predstavnici portala Klix.ba pozvani su na informativni razgovor u MUP Republike Srpske

Vlasnik preduzeća "Intersoft" je Dario Šimić, koji je ujedno vlasnik i osnivač veb-portala Klix.ba. Šimićev komentar danas nismo uspjeli dobiti, jer je, neslužbeno, i on prisustvovao policijskom pretresu u redakciji ovog portala. Novinari Klixa nisu željeli komentarisati pretres u njihovoj redakciji poručivši popodne da će se moći oglasiti tek kad se "završi policijski upad" na njihova radna mjesta.

Dragan Jerinić, predsjednik Udružnja novinara RS, izjavio je da ovo udruženje oštro osuđuje represiju prema novinarima portala Klix.ba.

"Ovo je najdrastičniji primjer kršenja prava medija da slobodno izvještavaju. Tražimo od nadležnih institucija da ovom portalu osiguraju pravo na nesmetan rad. Dajemo punu podršku redakciji Klixa i stojimo im na raspolaganju", izjavio je Jerinić.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac ocijenila je da se pretresom u redakciji portala Klix.ba direktno narušava Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija. Ona je objasnila da je policija MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srspke jutros ušla u prostorije Klixa tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o navodnoj kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS.

Hvala na podršci kolegama i čitaocima

Uredništvo portala Klix.ba danas je zahvalilo svim kolegama koje su cijeli dan čekale ispred njihove redakcije te svim čitateljima, novinarskim udruženjima i svim redakcijama koje su ih podržale u borbi za prava objektivnog i nepristrasnog izvještavanja.

Oni su podsjetili da zaposlenima na portalu Klix.ba danas nije bilo dozvoljeno da koriste telefone i da komuniciraju sa osobama izvan redakcije.

Osim dokumentacije, izuzeti su nam hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal, saopštili su iz ovog portala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije