Hronika

Prevarama o namještenim utakmicama oštetili građane za 100.000 KM

Prevarama o namještenim utakmicama oštetili građane za 100.000 KM
Foto: Ustupljena fotografija | Prevarama o namješetnim utakmicama oštetili građane za 100.000 KM

TREBINJE - U akciji "Tiket" pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su 11 osoba iz Trebinja, Foče i Čajniča koje sumnjiče da su putem društvenih mreža varali građane navodnim rezultatima "namještenih utakmica" a prevara je teška više od 100.000 KM.

Uhapšenih 11 osoba i  tri koje su bile nedostupne sumnjiče da su počinili krivična djela prevara i pranje novca.

Akcija je realizovana pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području Foče, Trebinja i Čajniča.

Policija je pronašla i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa izvršnjem krivičnih djela.

Nakon kriminalističke obrade svi su pušteni na slobodu.

Terete ih da su putem profila na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

"Pomoću aplikacija za komunikaciju putem interneta 'Viber, WhatsApp, Messenger) su stupali u kontakt sa oštećenim licima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi, u pogledu toga da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima", navode iz MUP-a RS.

Navodili su oštećene da,  putem servisa za slanje novca ''Western Union'', ''RIA-e money transfer'', ''Međunarodna poštanska uputnica'' i ''Moneygram'', uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja, na ime oboba koje su bile angažovane za te potrebe, kao i na imena samih osumnjičenih.

"Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljnjoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici (osumnjičeni su im slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih) te im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca", dodaju iz MUP-a RS.

Ističu da je protivpravna imovinska korist nastala pomenutim prevarama više od 100.000 KM.

"Apelujemo na građane da prilikom komunikacije na društvenim mrežama budu oprezni i ne vjeruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarili novčani dobitak sarađujući sa njima. Naglašavamo da se u ovim slučajevima uvijek radi o pokušaju prevare", upozorili su iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije