Hronika

Prevarant sugrađanku ojadio za 14.500 evra

Prevarant sugrađanku ojadio za 14.500 evra
Foto: N.N. | Prevarant sugrađanku ojadio za 14.500 evra

TESLIĆ - Teslićanin Zoran Ristikić (56) godinama je od svoje sugrađanke i njene porodice uzimao novac obećavajući da će joj u Austriji srediti da dobije naknadu za povredu na radu i naplatiti radni staž, ali je na kraju nesrećnu ženu ojadio za 14.500 evra.

Policijska stanica Teslić je dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv Ristikića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prevara.

"Za Z.R. postoji osnov sumnje da je duži period u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi oštećenom licu lažno prikazao da će u njegovo ime ostvariti naknade za povređivanje na radu u inostranstvu i nenaplaćeni radni staž, iako je bio svjestan da navedeno neće učiniti", kažu u policiji.

Ristikić je stari znanac teslićke policije, ali i građana ove opštine, jer je slična djela činio i ranije, pa se između ostalog predstavljao kao advokat koji može može srediti posao u inostranstvu.

U žižu interesovanja je dospio prije sedam godina kada je uz njegovo posredovanje 17 radnika iz Teslića zaglavilo u gradu Erbil na sjeveru Iraka, gdje im je, po njegovom obećanju, trebalo da teku med i mlijeko.

U potrazi za korom hljeba, radnici, koje je Ristikić uvezao s njemačkom kompanijom, umjesto da dobiju platu od 700 dolara sedmično, na licu mjesta suočili su se s glađu i neizvjesnošću, jer su im po dolasku u Irak oduzeti dokumenti, nisu imali adekvatan smještaj, a bili su suočeni i s prijetnjama.

Uz pomoć bugarskih radnika, ispričali su tada Teslićani, uspjeli su da prežive jer su odvajali od svojih usta i s njima dijelili hranu, a dan prije isticanja turističkih viza uspjeli su da iz Iraka pređu u Tursku.

Uz pomoć Ministarstva inostranih poslova BiH, Ambasade BiH u Jordanu i Konzulata BiH u Turskoj radnici su se živi i zdravi vratili u Teslić, a tadašnji načelnik je obezbijedio autobuski prevoz iz Istanbula.

Poruka o položaju radnika, koju je tada na Facebooku ostavio jedan od njih, alarmirala je nadležne institucije i tada je otkrivena prevara u koju je bio upleten i Ristikić, koji se kasnije medijima pravdao da je bio samo prevodilac u komunikaciji radnika sa njemačkim poslodavcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije