Hronika

Prijava protiv tužiteljke jer nije spremila završne riječi u slučaju "Sefić"

Prijava protiv tužiteljke jer nije spremila završne riječi u slučaju "Sefić"
Foto: N.N. | Prijava protiv tužiteljke jer nije spremila završne riječi

SARAJEVO - Dalida Burzić, glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, podnijeće disciplinsku prijavu protiv tužioca Advije Hajdo-Balte jer nije spremila završne riječi za današnje ročište u slučaju "Sanjin Sefić".

Iako se očekivalo da će iznošenje završnih riječi početi, to se nije dogodilo, što je izazvalo ogorčenje porodica dvije studenktinje, za čiju je smrt optužen Sefić.

Burzićeva će, stoga, prijavu protiv Hajdo-Balte podnijeti Kancelariji disciplinskog tužioca koji funkcioniše pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Hajdo-Balta je, inače, nakon uvođenja dokaza, kazala da joj treba još jedan dan da spremi završne riječi, pa je Sud sve prolongirao za 30. avgust.

Stoga je u sudnici danas svjedočio vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je izjavio da su porodice pokojnih studentkinja Selme Agić i Edite Malkoč, koje je, po optužnici, golfom u Sarajevu usmrtio Sanjin Sefić (27), preživjele stres i duševnu bol, zbog čega im je opšta životna aktivnost bila umanjena od tri do devet mjeseci.

Svoj nalaz Kučukalić je iznio u Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje se suđenje Sefiću privodi kraju. Vještak je kazao da kod porodica stradalih studenktinja zbog nesreće mogu, ali i ne moraju, ostati trajne psihičke i duševne posljedice.

"Do kraja života ostaće posljedice u vidu preosjetljivosti na svako prisjećanje proživljene tragedije. Oni su zbog traume izazvane nesrećom u procesu žalosti doživjeli privremeni duševni poremećaj", naveo je Kučukalić.

Njegovim svjedočenjem završen je dokazni postupak u ovom slučaju, a porodice stradalih djevojaka smatraju da se sve moglo završiti ranije.

"Nije ispalo kako treba i ja sam se toga bojao. Tu nema ni države ni zakona. Tužiteljstvo se nije pripremilo i otpočetka vodi slučaj kako ne treba", rekao je Selmin otac Amir Agić.

Sefićev advokat Kerim Čelik uložio je obavijest osiguravajuće kuće u kojem, kako se navodi, stoji da su porodice Malkoč i Agić obeštećene za duševni bol zbog gubitka srodnika i nematerijalnu štetu u potpunosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije