Hronika

Prijavili policajce zbog reketa

Prijavili policajce zbog reketa
Prijavili policajce zbog reketa
Uroš Vukić

BANJALUKA - Zoran Basalo, ulični prodavač cigareta na banjalučkoj tržnici, prijavio je Unutrašnjoj kontroli MUP-a RS policajce Dalibora Radukića i Mileta Bošnjaka zbog, kako je naveo, konstantnog maltretiranja i reketiranja.

Basalo se, kaže, odlučio da o svemu javno progovori, bez obzira na posljedice, jer mu je "dosadilo da trpi prijetnje, šikaniranje i iznudu koji traju već tri godine".

O svemu je, kaže, obavijestio MUP RS i poručuje da nije jedini koji je o ovim policajcima spreman da govori i da ga je na to najviše podstakla njegova sestra Dubravka.

"Iako me jedan od policajaca i to Mile godinama poznaje, krajem januara su njih dvojica došla privatnim automobilom i rekla mi da sjednem u svoje vozilo i krenem za Radukićevim automobilom prema policijskoj stanici. Sa mnom u autu je bio Bošnjak, kojem smo mi prodavači sa tržnice u više navrata davali novac. Kada smo krenuli Radukić je sa svojim vozilom odjednom skrenuo na parking prostor kod 'Vodovoda'. Na parkingu se nagađamo da mu u zamjenu za oduzimanje robe dam novac. Ponudio sam im 100 KM, a onda su me napomenuli da je kazna za ovo što ja radim najmanje 500 KM i na kraju su mi iznudili 200 KM", ispričao je Basalo.

On ističe da je nakon ovog događaja prijavio policajce u Unutrašnju kontrolu MUP-a RS, kako bi maltretiranje i reketiranje prestali i da iza njegovih tvrdnji stoje gotovo svi prodavači na tržnici, te da je sa svjedocima dao izjavu u MUP-u RS.

"Kada sam ih prijavio Unutrašnjoj kontroli krajem januara, po pijaci su me čak i u civilu tražili skoro mjesec dana. Ugurali su me u policijski kombi i po gradu i parkinzima vozali gotovo pola sata. Nisu mi dali da se javljam na telefon, psovali su mi majku i prijetili i tražili da ih odvezem do svog auta gdje držim ostatak cigareta. Kada sam ih odvezao do auta oduzeli su mi cigarete i zovnuli Tržišnu inspekciju i napravili zapisnik, a sve s namjerom da se prikažu kao pošteni i savjesni policajci. Prijetili su mi i tražili da im kažem ko ih je još prijavio", ispričao je vidno potreseni Basalo i dodao da jedva preživljava od prodaje cigareta i da ionako malu zaradu mora dijeliti s policajcima. 

U CJB Banjaluka kažu da je prijava protiv Bošnjaka i Radukića stigla i da će se uskoro utvrditi da li su ti navodi tačni.

"Svi građani koji imaju informacije i dokaze za korupciju mogu da podnesu predstavku. Međutim, isto tako moraju da imaju u vidu da oni na koje su se žalili mogu da ih tuže za klevetu ukoliko se dokaže da nema osnova za pokretanje postupka", kazala je Gospa Arsenović, portparol CJB Banjaluka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije