Hronika

Prijavljeni da su ojadili 'Šećeranu' za 753.251 KM

Prijavljeni da su ojadili 'Šećeranu' za 753.251 KM
Foto: N.N. | Prijavljeni da su ojadili 'Šećeranu' za 753.251 KM

BANJALUKA - Uprava Uprave kriminalističke policije MUP-a RS prijavila je bijeljinskom Okružnom javnom tužilaštvu tri osobe zbog sumnje da su za 753.251 KM oštetili preduzeće Fabrika šećera Bijeljina Velika Obarska.

Zbog sumnji u različite finansijske malverzacije, izvještajem su obuhvaćeni, kako nezvanično saznajemo, Ljubo Mrđen (69), direktor preduzeća "Agrocoop Export-Import", Mladen Košutić (67), stečajni upravnik Fabrike šećera, te Ljubin sin Bojan Mrđen (39), direkotor "Šećerane".

Uz navođenje njihovih inicijala, iz MUP-a RS juče je saopšteno da ih terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, te zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da je "Agrocoop Export-Import" ranije potpisao ugovor s firmom "Merling" Zrenjanin i bijeljinskom "Šećeranom".

Prema tom ugovoru, po našim saznanjima, "Agrocoop Export-Import" je svoja, oko 649.000 KM "teška" dugovanja prema "Merlingu", prebacio na "Šećeranu".

Potom je "Šećerana" tužena, a upravnik je osumnjičen da na tužbu nije odgovorio, pa je sud naredio da se novac isplati, tako da je "Šećerana" oštećena za više od 600.000 KM.

I to nije sve. Naime, u drugom slučaju je, kako se sumnja, "Agrocoop Export-Import" potpisao ugovor o cesiji s firmama "Energosistem" Brčko i "Šećeranom".

"Ugovorom je svoj dug od oko 71.700 KM prenio na 'Šećeranu', a zatim slijedi gotovo identičan scenarij - na kraju sud nalaže da 'Šećerana' isplati dug", pojašnjava naš sagovornik.

Postoji još jedan slučaj, kada je banjalučka firma "Elen" izvodila radove u "Šećerani", a radovi su, kako je proknjiženo, koštali oko 107.000 KM.

"Elen" je, kako se sumnja, posao radila preko "Agrocoop Export-Importa", a pritom se sumnja i da je taj posao koštao znatno jeftinije nego što je to prikazano, tako da je u plusu bio i "Agrocoop Export-Import".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije