Hronika

Prijavljeni da su oštetili Medžlis IZ za više od 150.000 KM

Prijavljeni da su oštetili Medžlis IZ za više od 150.000 KM
Foto: Ilustracija | Prijavljeni da su oštetili Medžlis IZ za više od 150.000 KM

PRIJEDOR - Protiv J.K. iz Bihaća i R.K. iz Novog Grada podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor zbog osnovane sumnje da su finansijski oštetili Medžlis Islamske zajednice Novi Grad ukupno za 150.744 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Protiv J.K. iz Bihaća je podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Protiv R.K. iz Novog Grada je izvještaj podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i krivično djelo pronevjera.

Osumnjičeni J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, od aprila 2015. godine do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivno podigao 114.890 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine.

"Navedeni novčani iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.370 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica", navode iz policije.

Ovo lice se, takođe, tereti da je bez sertifikata vodilo knjigovodstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravalo je kod ovlaštenog knjigovođe.

R.K. se tereti da je od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatilo 37.374 KM, koje su nenamjenski potrošene.

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za ukupan iznos od 150.744 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije