Hronika

Prijedorčanin optužen da je usmrtio pješaka, a sugrađanin da mu je u garaži sakrio auto

Prijedorčanin optužen da je usmrtio pješaka, a sugrađanin da mu je u garaži sakrio auto
Foto: Ilustracija | Prijedorčanin optužen da je usmrtio pješaka, a sugrađanin da mu je u garaži sakrio auto

PRIJEDOR - Gojko V. iz Prijedora optužen je da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradao pješak Lj.J., a njegov sugrađanin Đorđe R. optužen je da mu je nakon toga pomogao tako što je u svojoj garaži sakrio automobil kojim je udaren pješak.

Protiv njih je optužnicu podiglo Okružno javno tužilaštvo Prijedor, a koja je potvrđena od strane nadležnog suda.

Gojka V. terete da je 13. maja 2018. godine, oko 00.30 časova, u Omarskoj, zaseok Danići, upravljajući  fiatom prouzrokovao saobraćajnu nesreću.

Navodi se da se optuženi kretao brzinom većom od dozvoljene i nije obratio pažnju na pješaka koji se nalazio na kolovozu.

"Vozač je prednjim desnim dijelom automobila udario u lijevu nogu pješaka Lj.J. koji se kretao regionalnim putem u istom smjeru ispred automobila, leđima okrenut autu", navodi se, između ostalog, u optužnici.

Pješak je "nabačen na automobil" te je nakon udara u vjetrobransko staklo odbačen 30 metara naprijed i pao u kanal sa desne strane.Tom prilikom zadobio je teške višetruke povrede i lomove koje su dovele do nasilne smrti.

Osumnjičeni Gojko V. se, prema navodima optužnice, nije zaustavio niti ukazao pomoć unesrećenom već je  pobjegao sa mjesta nesreće, te da o tome nije obavijestio ni Dom zdravlja.

"Dakle, optuženi se kao učesnik saobraćaja na putevima, nije se pridržavao saobraćajnih propisa i time ugrozio javni saobraćaja da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je kod jednog lica nastupila smrt i ostavio je bez pomoći lice koje je povrijeđeno prevoznim sredstvom čime je osumnjičeni počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja  u sticaju sa krivičnim djelom neukazivanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći", stoji u optužnici.

Đorđa R. optužnica tereti da je te noći poslije 00.30 časova, pomogao Gojku V. nakon što je udario pješaka,  tako što je u Omarskoj automobil zaključao u garaži kuće u kojoj živi. Navodi se da su na fiatu bili vidljivi tragovi saobraćajke koju je prouzrokovao Gojko V.

"Na taj način pomogao je osumnjičenom da ne bude otkriven kao izvršilac krivičnog djela. Dakle, pružio pomoć učiniocu krivičnog djela tako što je prikrio oruđe kojim je izvršeno krivično djelo čime je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela", navodi se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije