Hronika

Prijetio inspektoru zbog ilegalne sječe šume

Prijetio inspektoru zbog ilegalne sječe šume
Foto: Pixabay | Prijetio inspektoru zbog ilegalne sječe šume

KNEŽEVO, BANJALUKA - S.S. vlasnik pilane iz Kneževa, nalazi se pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova RS, zbog sumnje da je šumarskom inspektoru uputio ozbiljne prijetnje, čime je, navodi se, počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Naime, sve se desilo petak 9. februara, kada je šumarski inspektor, sa još nekoliko osoba pokušao da sa posjeda S.S. preveze određenu količinu drvnih sortimenata, a koji su u novembru prošle godine oduzeti zbog ilegalne sječe.

Na to se, kako saznajemo, usprotivio S.S. te tom prilikom inspektoru uputio niz prijetnji, zbog čega ga je ovaj, prijavio policiji.

O ovom slučaju oglasila se i Policijska uprava Banjaluka, iz koje je saopšteno da je policija iz Kneževa u petak 9. februara, nad S.S. izvršila kriminalističku obradu, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

"Istog dana, oko 13.30 časova, PS Kneževo je prijavljeno da je navedeno lice neposredno prije prijave, uputilo prijetnje oštećenom, što je kod njega izazvalo osjećaj straga i ugroženosti", saopštili su iz PU Banjaluka.

Dodali su da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu "ugrožavanje sigurnosti", zbog čega je naložio da se preduzmu neophodne mjere i radnje.

"Nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta protiv S.S. biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", zaključeno je u saopštenju iz PU Banjaluka.

Kako nezvanično saznajemo u pitanju je Stanko Slavnić, vlasnik pilane "Mi nismo anđeli" iz Donjih Korićana kod Kneževa.

Da se radi o ilegalnoj sječi šume, za "Nezavisne novine" je potvdio Radenko Laketić, pomoćnih ministra za šumarstvo Republike Srpske.

"MUP RS, Inspekcija za šumarstvo RS i Interna kontrola Javnog preduzeća 'Šume Republike Srpske' su 16. novembra 2023. sprovele kontrolu, i kod postrojenja 'Mi nismo anđeli' na Korićanima nađene su određene nelegalne količine sortimenata. Ali tada nije bilo prevoznog sredstva da te trupce prevezemo, pa je inspekcija izdala potvrdu o privremenom oduzimanju tih sortimenata i čuvanju istih, dok se ne obezbijedi prevoz. Kada smo obezbijedili prevoz, onda je inspekcija zajedno sa internom kontrolom otišla gore da to preuzme i odveze na lokaciji koju odredi Šumsko gazdinstvo, gdje će se skladištiti kao nelegalno posječeno. U petak su prevezene tri ture i ostalo je nešto da se preveze", priča Laketić.

On ističe da su oduzeti šumski sortimenti dijelom bili na posjedu S.S., a dijelom u neposrednoj blizini te lokacije, te da je S.S. onda krenuo da osporava namjeru da se to preveze.

"On je osporavao i jednu i drugu količinu da se prevozi. Ja sam tako upoznat od strane policije. Ne znam da li je gospodin vlasnik pilane, ili je suvlasnik, srodnik ili tako nešto", naveo je Laketić.

Pojašnjava da će zaplijenjeni sortimenti biti izuzeti i prevezeni na mjesta gdje je to dalje predviđeno, a nakon toga i prodati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije