Hronika

Pripadnici EUFOR-a u centru Banjaluke brutalno pretukli djevojku i mladića

Pripadnici EUFOR-a u centru Banjaluke brutalno pretukli djevojku i mladića
Pripadnici EUFOR-a u centru Banjaluke brutalno pretukli djevojku i mladića

BANJALUKA - Vojnici EUFOR-a rano jutros u centru Banjaluke brutalno su pretukli djevojku i mladića.

Dvojica pripadnika EUFOR-a iz LOT tima stacioniranog u Tuzli prišli su jutros oko 4.15 sati djevojci ispred Knjižare "Kultura" na početku Bulevara cara Dušana, u blizini raskrsnice sa Ulicom Kralja Petra I Karađorđevića, i nešto je pitali na njoj nerazumljivom jeziku, nakon čega su je, kako se saznaje iz policijskih izvora, uhvatili za nos i počeli fizički da je maltretiraju.

Potom su je oborili na beton i nastavili da je tuku rukama i nogama.

Vidjevši šta se dešava sa djevojkom, njen kolega Stefan B., koji je bio u neposrednoj blizini, pritrčao je da joj pomogne.

Pripadnici EUFOR-a počeli su i njega da tuku, a kada je naišla policijska patrola, bacili su ga na policijski automobil na kojem je od udara razbijen retrovizor i ulubljena karoserija.

Djevojka čiji su inicijali Ana Ć. sama je nakon napada došla u Službu Hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, gdje joj je ukazana pomoć i ustanovljeno da se radi o lakšim povredama. Još nije poznato da li je ljekarsku pomoć tražio i mladić.

Policijska patrola uhapsila je pripadnike EUFOR-a i sprovela ih u zgradu policije.

Po dolasku u prostorije policije, pripadnici EUFOR-a, vidno pijani, psovali su i provocirali policajce, pokazući identifikacione kartice EUFOR-a i tražili da budu pušteni, pozivajući se na imunitet. Oni su, nakon kraćeg zadržavanja u policiji, pušteni na slobodu.

Kako Srna nezvanično saznaje, pripadnici tuzlanskog LOT tima EUFOR-a su državljani Turske međutim "Nezavisnim" su u EUFOR-u kazali da su upoznati sa medijskim izvjestajima u vezi sa incidentom koji se dogodio u Banjaluci, te ističu da je zapravo riječ o dvojici austrijskih vojnika.

"Navodni incident je sada predmet istrage i zbog toga bi bilo neprikladno davati dalje komentare sve dok se istraga ne završi", rekao je "Nezavisnim" Dejvid Kolins, portparol Eufora.

Prilikom privođenja nije bilo otpora

Lica, koja je banjalučka policija jutros privela zbog fizičkog napada na dvoje građana Banjaluke u Ulici cara Dušana, pripadnici su LOT tima Eufora stacioniranog u bazi u Tuzli, potvrdio je komandir Policijske stanice Banjaluka Željko Stojnić.

Stojnić je rekao da nije utvrđeno državljanstvo pripadnika Eufora, te da su se oni nakon privođenja pozvali na imunitet.

On je dodao da je o ovom događaju obaviještena Euforova baza u Tuzli.

"Od pripadnika Eufora su uzete izjave na okolnosti napada, a prilikom privođenja nije bilo otpora", rekao je Stojnić, dodajući da su navedena lica odavali utisak alkoholisanosti.

Portparol Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka Tamara Radlović rekla je da je Ana Ćurić /21/, koja je rano jutros primljena u prijemnu hiruršku ambulantu, detaljno pregledana i da je ustanovljena kontuzija lijevog kuka, te da je nakon što su joj dati analgetici poslata na kućno liječenje.

Portparol Eufora Dejvid Kolins rekao je ranije Srni da se u Euforu  provodi istraga o incidentu u Banjaluci u kojem su učestvovala dvojica austrijskih pripadnika ovih međunarodnih snaga. 

Kolins nije mogao reći više detalja o incidentu, dok istraga ne bude završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije