Hronika

Pripadnik Petog korpusa optužen za smrt srpskog zarobljenika

Pripadnik Petog korpusa optužen za smrt srpskog zarobljenika
Foto: Ilustracija | Pripadnik Petog korpusa optužen za smrt srpskog zarobljenika

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Esada Abdagića (56), bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Abdagiću, koji trenutno živi u gradu Vaterlo u saveznoj američkoj državi Ajova, na teret se stavlja da je za vrijeme proteklog ratnog sukoba, kao pripadnik vojne policije i vojni stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, postupao protivno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. On je optužen da je 20. decembra 1993. godine u popodnevnim satima ušao u zatvorsku ćeliju u kojoj se nalazio ratni zarobljenik J.T., inače pripadnik Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, te ga izveo u zatvorsko dvorište u namjeri da ga liši života.

Više puta ga je udario nogama, na kojima je imao vojničke čizme, u predjelu stomaka, a kada je J.T. zbog iscrpljenosti pao na zemlju, tada ga je uz pomoć drugog zatvorskog stražara H.S. ponovo vratio u zatvorsku ćeliju. U optužnici se navodi kako je J.T. od zadobijenih povreda ubrzo umro. Navodi se kako osnovanost da je Abdagić izvršio pomenuto krivično djelo proizlazi iz brojnih dokaza koje je Tužilaštvo USK prikupilo tokom istrage, kao i iz iskaza više svjedoka. U narednom periodu pred Kantonalnim sudom u Bihaću očekuje se zakazivanje ročišta kako bi se optuženi izjasnio o krivnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije