Hronika

Pritvor za uhapšenog policajca, mjere za komandire

Pritvor za uhapšenog policajca, mjere za komandire
Foto: Arhiva / Ilustracija | Pritvor za uhapšenog policajca, mjere za komandire

BIHAĆ - Sudsko vijeće Općinskog suda u Bihaću, na zahtjev Tužilaštva USK, odredilo je jednomjesečni pritvor za policajca Elvedina Džuguma iz Bosanskog Petrovca, dok su komandirima policijskih stanica u Bihaću i Bosanskom Petrovcu, Šemsudinu Dediću i Nerminu Mahmutspahiću, izrečene mjere zabrane vršenja službene dužnosti komandira, prilaska policijskim stanicama kao i svjedocima.

Druga dva uhapšena policajca iz Bosanskog Petrovca, Slavko Šobot i Samir Hodžiću su pušteni na slobodu nakon što su pristali na saradnju s Tužilaštvom USK.

Nezvanično, nakon saslušanja došlo se do saznanja da su uhapšeni imali podršku viših policijskih struktura u vršenju krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, što je sada predmet istrage. Podsjećamo da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu prije dva dana uhapsili pomenute policijske službenike zbog sumnje u zloupotrebu položaja i umiješanost u koruptivne radnje.

Ova operativna akcija je nosila kodni naziv "Nebo", a u njenom sklopu obavljeni su i pretresi policijskih stanica u pomenuta dva grada, porodične kuće jednog od policajaca u Bosanskom Petrovcu, te nekoliko službenih vozila policije.

Iz Tužilaštva USK su potvrdili kako su policijski službenici uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje službene isprave.

Kako je navedeno, u ovom predmetu su provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno 66 slučajeva primopredaje mita i ukupno je dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Petorica policijskih službenika se sumnjiče da su već duži vremenski period uzimali novac za oprost saobraćajnih kazni i prekršaja od vozača morotnih vozila, kao i prevoznika šumskih sortimenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije