Hronika

Priveden policajac iz Gračanice

Priveden policajac iz Gračanice
Foto: Ilustracija | Priveden policajac iz Gračanice

GRAČANICA - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas kuću u Gračanici u nastavku istražnih radnji vezanih za predmet "Rudnik soli Tuzla", a priveden je pripadnik Policijske uprave Gračanica Enes Bešić.

"Bešić je osumnjičen da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno da je koristeći svoj službeni položaj, u cilju da pogoduje firmi 'Minning&Drilling' iz Gračanice u više navrata posredovao i tražio da se donese odluka o raspisivanju drugog kruga izbora za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina u Rudniku soli jer u prvom krugu ta firma nije imala najpovoljniju ponudu i nije mogla biti izabrana", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Osumnjičeni Bešić bit će zadržan i ispitan u prostorijama SIPA u Tuzli.

Podsjećamo, nedavno je u akciji "Rudnik" uhapšeno šest osoba. Istraga je otvorena protiv Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH i zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, protiv Amira Sušića, Amira Tursunovića i Aziza Čačkovića, odgovornih osoba koje obavljaju ili su obavljale rukovodeće funkcije u Rudniku soli, te protiv odgovornih osoba firme "Mining&Drilling" iz Gračanice Atifa i Dženana Mujkića.

Oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Sumnja se, kako je navedeno iz tužilaštva, da je koordinirana radnja osumnjičenih dovela do toga da posao vrijedan 5,5 miliona KM, od koga zavisi proizvodnja, ne samo u Rudniku soli Tetima, nego i u Solani i Fabrici sode, povjeri preduzeću sa jednim zaposlenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije