Hronika

Privedeno troje zbog sumnje u namještanje vozačkih ispita

Privedeno troje zbog sumnje u namještanje vozačkih ispita
Foto: N.N. | Privedeno troje zbog sumnje u namještanje vozačkih ispita

BIHAĆ- U sklopu istražnog predmeta nazvanog „Vozač 2“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK tokom jučerašnjeg dana priveli su tri osobe, a obavljen je i pretres prostorija Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture USK u Bihaću koje koristi Odsjek za saobraćaj.

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva USK, a prema nezvaničnim informacijama privedeni su Damir Redžić, pomoćnik resornog ministra za saobraćaj te Ahmedin Balićevac, predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita USK, kao i vlasnik jedne auto škole iz Bihaća.

 Do njihovih izjava još nismo  uspjeli doći.

Svi oni se terete za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te primanja dara ili mita, odnosno za namještanje polaganja vozačkih ispita.

„Uglavnom riječ je o polaganju vozačkih ispita na nerelugaran način, a do hapšenja osumjičenih vodile su anonimne prijave građana, ali i uočene neregularnosti komisije čiji je zadatak da provodi nadzor i vrši kontrolu kada se radi o polaganju vozačkih ispita“, kazali su u Tužilaštvu USK.

 Ministar obrazovanja u Vladi USK, Damir Omerdić, izjavio je kako ovo nije prvi put da su uočene zloupotrebe u ovoj oblasti.

„Mogu reći kako smo u jednom periodu dobijali veliki broj anonimnih prijava u kojima su se građani žalili na neregularnosti i mi smo ih proslijeđivali nadležnim organima“, kaže Omerdić.

  Također, treba naglasiti kako je ovo četvrta po redu istraga vezana za zloupotrebe prilikom polaganja vozačkih ispita koja se provodi u ovome kantonu u poslednje četiri godine.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je u junu protekle godine Bajazita Topića (60) iz ovog mjesta na 22 mjeseca zatvora za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, jer je 2017. godine u Velikoj Kladuši kao član komisije za polaganje vozačkog ispita primao mito od instruktora i kandidata.

 Prema presudi, uzimao je iznos od 100 KM po kandidatu kako bi im omogućio da polože praktični dio vozačkog ispita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije