Hronika

Pronađeno oružje i eksploziv, planirano za međunarodno krijumčarenje?

Pronađeno oružje i eksploziv, planirano za međunarodno krijumčarenje?
Foto: Ilustracija | Pronađeno oružje i eksploziv, planirano za međunarodno krijumčarenje?

SARAJEVO - SIPA i MUP Zeničko-dobojskog kantona otkrili su i zaplijenili oružje, eksploziv i minsko-ekspolzivna sredstva prilikom pretresa na više lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, postoje sumnje da je pronađeno oružje planirano za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

"U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopšte nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA je saopšteno da su u utorak i srijedu tri osobe uhapšene u Olovu i Kladnju zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

"Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA pretresli su stambene objekte, pokretne stvari i lica na četiri lokacije na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli lovačku pušku sa optikom, kumulativnu ručnu bombu, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, municiju kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku", saopšteno je iz SIPA.

Aktivnosti su realizovane u saradnji i komunikaciji sa tužilaštvom i MUP-om ZDK.

Dalje aktivnosti provodiće se po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinisanu akciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije