Hronika

Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom
Foto: Srna/Arhiva | Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

VIŠEGRAD - Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne, a u presudi se navodi da su prosvjetari krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

Potvrđeno je to za "Nezavisne novine", a ova presuda je, inače, uslijedila nakon što je ukinuta ranija presuda, kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Osnovni Sud u Višegradu, podsjetimo, donio je u martu 2020. godine oslobađajuću presudu u slučaju protiv direktora, pedagoga i osam profesora Srednjoškolskog centra Rudo.

Slavkov otac Nenad Mršević rekao je tada da su iznenađeni i duboko povrijeđeni presudom.

Direktor Srednjoškolskog centra Rudo Tatomir Elez nije zadovoljan zbog osuđujuće presude.

"Ja u to vrijeme nisam bio direktor, tako da nisam ja obuhvaćen presudom. Što se tiče presude, takvo nam je sudstvo. Ja još nisam ništa dobio, ali mislim da će tu biti žalba na presudu. Ranije su profesori oslobođeni, evo u drugoj nisu oslobođeni, a isti je sudija. To u suštini pokazuje da školstvo nije zaštićeno. Tu nema nepoštovanja zakona", rekao je Elez za "Nezavisne novine".

Upitan kakav je radni status školskog osoblja nakon najnovije presude, Elez potvrđuje da se ništa ne mijenja.

"Oni ostaju na poslu. Čekamo pravosnažnu presudu. Ja se nadam da ona neće biti osuđujuća. Ako bude, mora se raditi u skladu sa zakonom", naveo je Elez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije