Hronika

Protiv specijalaca svjedoče kolege

Protiv specijalaca svjedoče kolege
Protiv specijalaca svjedoče kolege

BANJALUKA - Nepuna tri mjeseca nakon hapšenja pripadnika Specijalne policije MUP-a RS zbog filmske pljačke na autoputu Banjaluka - Gradiška, kada je ukradeno 616.000 KM, Specijalno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv četvorice vinovnika iz ovog slučaja.

Za organizovani kriminal, razbojništvo i nedozvoljen promet oružja optuženi su specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, kao i Oleg Banda, suvlasnik auto-placa "Quatro" u Banjaluci.

S druge strane, preostala dvojica pripadnika Specijalne policije Željko Inđić i Goran Janjuz, te Danijel Kuzmić, radnik agencije "Sector Security", potpisali su sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS, prema kojem su se obavezali da će svjedočiti protiv optuženih.

Međutim, na koje kazne su ova trojica pristala juče nismo uspjeli saznati od njihovih advokata. Mirko Dabić, Kuzmićev advokat, rekao nam je da dok zvanično ne dobije optužnicu, neće ništa govoriti.

Prema optužnici, glavni organizator spektakularne pljačke iz septembra prošle godine, kada je na autoputu presretnuto vozilo agencije "Sector Security", a koje je iz Unikredit banke u Banjaluci novac prevozilo za Zagreb, bio je Vladan Malić.

U njoj se navodi da su optuženi pucali iz automatskih pušaka, te da su automobil sa novcem zaustavili uz prijetnju ručnog raketnog bacača zolje. 

Malić, Paraš, Popović i Banda nalaze se u pritvoru, a optužnicom je predloženo da im se pritvor produži do okončanja glavnog pretresa.

Ovakav rasplet mogao se i očekivati jer su od momenta hapšenja iz izvora bliskih istrazi dolazile nezvanične informacije da Inđić i Janjuz, koji su kasnije pušteni da se brane sa slobode, kao i Kuzmić sarađuju u istrazi i da su spremni da se nagode.

To se najbolje moglo vidjeti i u javnom izvinjenju koje je uputio Željko Inđić, koji je tada naveo da je "okaljao uniformu koju je nosio, kao i čast svih pripadnika MUP-a RS".

Tada je rekao i da osjeća neizmjernu sramotu i kajanje, te da ne može opravdati svoje postupke.

Optuženi

  • Vladan Malić
  • Goran Paraš
  • Aleksandar Popović
  • Oleg Banda

Priznali krivicu (Svjedoci tužilaštva)

  • Željko Inđić
  • Goran Janjuz
  • Danijel Kuzmić

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije