Hronika

Radomir Lakić: Kahriman nudio pištolje, a tražio rakete

BANJALUKA - Radomir Lakić, organizator zločinačke grupe koja se na teritoriji RS bavila trgovinom oružja, municije i eksploziva juče je tokom svjedočenja u banjalučkom Okružnom sudu do detalja opisao način "poslovanja", kao i rječnik kojim je sa Seadom Kahrimanom, drugooptuženim u ovom postupku, dogovarao kupovinu oružja i eksploziva.

Lakić je tako odgovarajući na pitanja Gorana Glamočanina, specijalnog tužioca RS, ispričao da je Kahrimana upoznao prije četiri godine, te da su prije trgovine oružjem i eksplozivom, radili sa zlatom i dukatima koje su prodavali u Srbiji.

Nakon zlata, Lakić je naveo da je Kahriman prije 18 mjeseci, predložio da počnu s trgovinom oružja i eksploziva.

"Kahriman je nudio prerađene niklovane pištolje 6,35 milimetara i eksploziv, a potraživao je rakete - strijela 2M. Za ove rakete rekao je da će ih plaćati 15.000 maraka, te da je moje samo da ih pronađem i uslikam pored novina koje bi dokazale aktuelni datum. Kahriman je govorio da će po te rakete dolaziti autom sa diplomatskim tablicama iz Sarajeva, te da su namijenjene za muslimane u Iraku. Cijena je bila jako primamljiva, ali ja te rakete nisam uspio nabaviti", ispričao je Lakić, koji je s Tužilaštvom postigao dogovor o priznanju krivice uz prethodno svjedočenje protiv ostalih optuženih.

U gotovo dvočasovnom svjedočenju pokajnik Lakić je pojasnio da je s Kahrimanom imao i do detalja razrađen rječnik u vezi s kupovinom oružja, a kojim su se koristili tokom telefonskih razgovora.

"Bitna nam je bila cifra koja je označavala broj pištolja koji su mi trebali za dalju prodaju ili pak, količinu eksploziva. Tako su nam sinonimi za pištolje bili meso i momčići, za municiju - žito, a za TNT eksploziv - suvo meso", pojasnio je Lakić.

On je naveo da je Kahriman za pištolje uzimao od 75 do 85 evra, dok bi ostatak do prodajne cijene pripao Lakiću.

Svjedok Specijalnog tužilaštva RS ispričao je i kako su ga ove godine kontaktirali njemu nepoznati momci iz Srbije koji su tražili veće količine pištolja 6,35 milimetara.

Nepoznati momci u stvari su bili agenti označeni kodnim šiframa XO4 i XO5.

Lakić je pojasnio da je posumnjao u ove agente nakon što su odlučili kupiti 100 pištolja odjednom.

"U ranijem periodu nisam prodao više od deset pištolja, a onda su se pojavili ovi momci koji su stalno tražili veće isporuke. Jedne prilike sam ih upitao ko vas je uputio na mene, a oni su odgovorili - čovjek bez glave, što u žargonu znači običan pion, niko bitan. Kada su odbili da mi kažu njegovo ime, prekinuli smo svaki kontakt", prisjetio se Lakić.

On je naveo da je siguran kako optuženi Mešalić koji je u taksiju dovozio Kahrimana na benzinsku pumpu "Sas" kod Ugljevika, nije bio upoznat da mu se ispred nosa odvija prodaja oružja.

Višečasovno suđenje juče su ponovo obilježili prigovori advokata Faruka Balijagića i njegovog klijenta optuženog Seada Kahrimana na činjenicu da se u Sudskom vijeću banjalučkog Okružnog suda ne nalazi nijedan Bošnjak.

Tako je već jednom i bilo odgođeno suđenje koje je trebalo početi prije petnaestak dana, jer je Kahriman tražio izuzeće specijalnog tužioca Gorana Glamočanina.

Nakon odgode suđenja, Specijalno tužilaštvo RS je u međuvremenu kao neosnovan odbilo zahtjev Kahrimana, a njegov advokat Balijagić juče je zatražio da se delegira neki drugi sud u kojem bi u Sudskom vijeću bilo Bošnjaka.

Nakon što je Sudsko vijeće odbilo zahtjev Balijagića jer je banjalučki Okružni sud jedini koji može suditi predmete Specijalnog tužilaštva RS, Balijagić je zatražio da se u sudnici isključi klima-uređaj.

Kahriman je zatim optuživao Lakića da radi za srbijanske obavještajne agencije, te da sa Specijalnim tužilaštvom RS vodi specijalni rat protiv BiH.

OPTUŽNICA:

Specijalno tužilaštvo RS tereti prvooptuženog Radomira Lakića (45) iz Ugljevika koji je u međuvremenu priznao krivicu i prihvatio kaznu od četiri godine robije, da je bio organizator, dok su optuženi Mirza Mešalić, zvani Turčin (28) i Sead Kahriman (44), oba iz Tuzle, bili članovi zločinačkog udruženja koje se na teritoriji Republike Srpske od proljeća 2008. do februara ove godine bavilo nedozvoljenom trgovinom oružja, municije i eksploziva.

Lakić je, prema navodima iz optužnice, u kritičnom periodu prodao veći broj pištolja kalibra 6,35 milimetara, a za koje su mu razni "kupci" iz BiH i Srbije isplaćivali iznose od po 100 evra.

Najveća kupovina oružja, kako se navodi u optužnici, bila je zakazana za 3. februar ove godine kada su istražioci Specijalnog tužilaštva RS označeni pod kodnim imenima XO4 i XO5 s Lakićem dogovorili kupovinu 100 pištolja, no prvooptuženi je tada posumnjao da bi "kupci" mogli biti policajci, te je odustao od "dogovora".

Nekoliko dana kasnije, Lakić i grupa trgovaca oružja, uhapšeni su i od tada se nalaze u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda na Tunjicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije