Hronika

Rasvijetljenost krivičnih djela 84 odsto

Rasvijetljenost krivičnih djela 84 odsto
Foto: N.N. | Rasvijetljenost krivičnih djela 84 odsto

BANJALUKA - Na području Policijske uprave Banjaluka u februaru je evidentirano 199 krivičnih djela, što je za 48 djela više nego u istom mjesecu lani, dok je procenat ukupne rasvijetljenosti 84 odsto, što je više u odnosu na uporedni period kada je iznosio 79,1 odsto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Banjaluka Dragan Ćibić rekao je da je u februaru evidentirano 88 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, dok ih u uporednom periodu prošle godine bilo 83.

"Evidentirano je i 297 saobraćajnih nezgoda, dok su ih u uporednom periodu bile 244", rekao je Ćibić.

Ćibić je istakao da u februaru nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, što je, kako je naglasio, rezultat sprovođenja akcija policijskih službenika ove uprave, kako samostalno, tako i u saradnji sa Upravom policije.

On je naveo da u izvještajnom periodu nije bilo krivičnih djela veće društvene opasnosti.

S obzirom na vremenske uslove koji pogoduju izazivanju i širenju vatre, Ćibić je apelovao na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do požara koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić naveo je da je na području Policijske uprave Banjaluka u februaru evidentirano 199 krivičnih djela, a u uporednom periodu 151, dodavši da je ukupno riješeno 168 krivičnih djela ili 84 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 69 krivičnih djela ili 68,3 odsto.

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 172 krivična djela, što je više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 131 krivično djelo. Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,5 odsto, dok je u uporednom periodu iznosila 77,5 odsto", kaže Stojičić.

Kada je riječ o oblasti krivičnih djela protiv imovine, Stojičić je naveo da je evidentirano ukupno 100 krivičnih djela, od kojih su najbrojnije krađe, te dodao da njihova ukupna rasvijetljenost iznosi 68,3 odsto.

"Prijavljeno je sedam krivičnih djela protiv života i tijela i rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 100 odsto. Nema evidentiranih ubistava", naglasio je Stojičić.

Stojičić je rekao da je u oblasti zloupotrebe droge otkriveno šest krivičnih djela zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno šest izvještaja kojima je obuhvaćeno šest osumnjičenih.

"Podneseno je 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog zloupotrebe droge uhapšena su 22 lica", rekao je Stojičić.

On je istakao da su iz oblasti kriminaliteta sprovedene tri operativne akcije kodnih naziva "Diver", "Parma" i "Vidikovac", a koje su usmjerene na otkrivanje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge i imovinskih krivičnih djela.

"U okviru navedenih akcija rasvijetljeno je 29 krivičnih djela, uhapšeno 12 lica, oduzeto oko 35 kilograma zelene biljne materije koja asocira na marihuanu, oko 1.274 grama bijele praškaste materije koja podsjeća na kokain, više mrvilica za drogu, mobilni telefoni, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela", podsjetio je Stojičić.

Govoreći o privrednom kriminalitetu, Stojičić je naveo da je u toj oblasti otkriveno devet krivičnih djela i podneseno osam izvještaja protiv osam lica.

On je naveo da policijski službenici kontinuirano preduzimaju preventivne, ali i represivne aktivnosti iz oblasti kriminaliteta s ciljem sprečavanja, ali i otkrivanja krivičnih djela i zaštite ljudi i imovine.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je u februaru evidentirano 88 slučaja narušavanja javnog reda i mira, za pet više u odnosu na uporedni period.

"Evidentirana su 123 prekršaja, što je više za 8,8 odsto nego u uporednom periodu kada ih je bilo 113. To povećanje odnosi se na prekršaje prosjačenja", pojasnio je Stakić.

Prema njegovim riječima, evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira sa pet i više lica.

"Evidentirano je 297 saobraćajnih nezgoda, dok ih je u uporednom periodu bilo 244. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom i lakše povrijeđenim licima. U februaru nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima", naglasio je Stakić.

On je rekao da su u ovim saobraćajnim nezgodama četiri lica teško povrijeđena, što je manje za 50 odsto u odnosu na uporedni period, dok je lakše povrede zadobilo 59 lica, odnosno više za 103,4 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 29.

"Iz saobraćaja je isključeno 50 vozila i 294 vozača, od kojih 269 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, jedan zbog upravljanja pod dejstvom droge, 22 jer su vozili bez položenog vozačkog ispita i dva iz ostalih razloga", istakao je Stakić.

Stakić je naglasio da su sprovedene tri akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 18 akcija iz oblasti javnog reda i mira, obezbijeđena su 24 javna okupljanja i 69 sportskih priredbi, na kojim nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira.

On je rekao da policijski službenici kontinuirano sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i javnog reda mira, te apelovao na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i odgovornim ponašanjem spriječe moguće posljedice po sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije