Hronika

Registar zaposlenih u javnom sektoru KS na meti hakera

Registar zaposlenih u javnom sektoru KS na meti hakera
Foto: Ilustracija | Registar zaposlenih u javnom sektoru KS na meti hakera

SARAJEVO - Nakon što je zvanično predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, a koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, iz Kancelarije za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo kažu da su zabilježili nekoliko hakerskih napada na ovu web-stranicu.

Šef Kancelarije Erduan Kafedžić rekao je portalu "Klix.ba" da stranica bilježi ogroman broj posjeta, ali i napada.

"Od jutros smo imali pet napada. Nekome je baš stalo da stranica ne radi. Prijavit ćemo policiji sve napade", potvrdio nam je Kafedžić.

E-registar od juče je imao 800.000 zahtjeva.

Iz Kancelarije takođe govore da su zaprimili određeni broj prijava u vezi s uočenim nedostacima koji se odnose na tačnost podataka iz Registra. Dodaju da se na njihovim ispravkama već radi.

U Registru je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih. U bazi podataka nalazi se više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru te imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH rekli su da ova jedinstvena evidencija nije u suprotnosti sa Zaštitom o zaštiti ličnih podataka te da objavljeni podaci u Registru ne treba da budu sakriveni od javnosti.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije