Hronika

Robijaši krili drogu i metalne šipke

Robijaši krili drogu i metalne šipke
Foto: N.N. | Robijaši krili drogu i metalne šipke
Dragan Sladojević

​BANJALUKA - U kazneno-popravnim ustanovama u RS godišnje se obavi više stotina pretresa, a među supstancama i nedozvoljenim predmetima koji su pronalaženi kod zatvorenika su i droga, te metalne šipke, potvrđeno je "Nezavisnim".

Tokom 2016. godine izvršeno je ukupno 411 pretresa, dok ih je u 2017. godini bio 551, a podaci o pronađenim nedozvoljenim predmetima u 2018. godini biće zbrajani početkom ove godine.

"Prema podacima Odjeljenja za nadzor Ministarstva pravde u Vladi RS, u KPZ-ovima RS je u 2017. godini zabilježen trend smanjenja ukupih pronalazaka nedozvoljenih stvari i predmeta u odnosu na 2016. godinu. Dakle, smanjen je broj ukupih pronalazaka nedozvoljenih stvari i predmeta i to čak za 40 odsto u odnosu na isti period 2016. godine", kazali su za "Nezavisne" iz Ministarstva pravde RS.

Kako su dodali, pronađeni i oduzeti predmeti obično su iz grupe predmeta koji mogu poslužiti kao hladno oružje (komadi metala, metalne šipke, komadi cijevi i slično), potom dijelovi i oprema za mobilne telefone (punjači za mobilne telefone,  kartice), grijači, kuvala, medikamenti (obično tablete protiv bolova i slično).

Preciznije, u 2017. godini zabilježen je 31 pronalazak  hladnog i opasnog oružja, gdje spadaju metalne šipke, te 21 pronalazak mobilnih telefona i pribora.

Kod osuđenika su 2017. godine u dva navrata pronađene droge tipa marihuane i hašiša, te u jednom slučaju droge tipa heroina i kokaina.

Godinu ranije ni u jednom zatvoru u RS nije pronađena droga, ali je zabilježeno 30 pronalazaka hladnog i opasnog oružja (metalne šipke).

Iz resornog ministarstva poručuju da pretresi uhapšenih koji zatvorsku kaznu ili pritvor izdržavaju u kazneno-popravnim ustanovama u RS predstavljaju jednu od preventivnih aktivnosti, koje se vrše kontinuirano, redovno, ali i vanredno.

Zakon propisuje da se pri dolasku osuđenika u KPZ radi izdržavanja zatvora kompletno pretresa i osuđeno lice i stvari, te se oduzimaju predmeti i stvari čije držanje nije dopušteno.

Tako se stvari za koje se sumnja da su namijenjene za bjekstvo zatvorenika, ugrožavanje reda i discipline, te stvari za koje se sumnja da mogu narušiti zdravlje oduzimaju, uništavaju ili predaju nadležnom organu.

Svako posjedovanje ovih stvari smatra se lakšim ili težim disciplinskim prekršajem koji povlače disciplinsku odgovornost zatvorenika.

"Dakle, kada se kod zatvorenika pronađu nedozvoljene supstance ili predmeti, pokreće se disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti", pojašnjava za "Nezavisne" Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS, dok podatke za FBiH nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

PRONAĐENI NEDOZVOLJENI PREDMETI U 2017.

Vrsta                                                                    

Broj pronalazaka
Hladno i opasno oružje (metalne šipke) 31
Mobilni telefoni i pribor 21
Predmeti poput grijača, kuvala i slično 14
Opojne droge tipa marihuane i hašiša 2
Opojne droge tipa heroina, kokaina               1
Nedozv. medikamenti, tablete, med. pribor             31
Ostalo 75

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije