Hronika

Rus priveden čim mu je istekao pritvor

Rus priveden čim mu je istekao pritvor
Foto: NN | Rus priveden čim mu je istekao pritvor

BIJELJINA - Inspektori Službe za poslove sa strancima priveli su juče ruskog državljanina Magomeda Isakova, koji se dovodi u vezu s terorizmom, a zanimljivo je da mu je istog dana istekao ekstradicioni pritvor, u kojem je bio nakon što je uhapšen proljetos.

On je, naime, 14. aprila pao na sarajevskom aerodromu pošto je Interpol Moskva za njim raspisao potjernicu zbog povezanosti s terorizmom, te je do nedjelje, po rješenju Suda BiH, bio u ekstradicionom pritvoru.

Pritvoren je bio u Kazneno-popravnom zavodu Bijeljina, a upravo u tom gradu je i priveden, nakon čega je odmah prebačen u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Taj ruski državljanin, kako je zvanično potvrđeno, predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH, baš zato što se dovodi u vezu s terorizmom.

Međutim, kako ističu iz Službe za poslove sa strancima, nisu se stekli uslovi za njegovu ekstradiciju u matičnu zemlju.

"Stoga je licu ukinut pritvor, nakon čega su ga inspektori Službe priveli i stavili pod nadzor u Imigracioni centar, s obzirom na to da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost", naveli su danas iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Njemu je, ujedno, izrečeno protjerivanje i zabranjen mu je ulazak i boravak na teritoriji BiH, i to u periodu od pet godina, pa je pod nadzorom u Imigracionom centru.

"Služba za poslove sa strancima preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem udaljenja M.I. iz BiH, tako da će on biti deportovan u matičnu zemlju kada se steknu neophodni uslovi", naglašavaju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Granične policije BiH su, podsjetimo, ranije potvrdili da je taj ruski državljanin uhapšen 14. aprila na sarajevskom aerodromu, i to nakon provjera njegovih ličnih isprava, koje su mu pregledane kada je stigao letom iz Istanbula.

Na sajtu Interpola navodi se da ga terete za saučesništvo, odnosno za naoružavanje ilegalne formacije. Govori arapski i ruski, a rođen je u Republici Dagestan.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da je slučaj "Isakov" potvrda opstrukcija u borbi protiv terorizma, koje bezbjednosne agencije na nivou BiH, kako tvrdi, stalno čine.

"Ponovo ga je uhvatila GP BiH tokom bjekstva koje mu je omogućila Služba za odnose sa strancima", tvrdi Galijašević za agenciju Srna.

On tvrdi da se Isakov vratio sa sirijskog ratišta u aprilu i da se sklonio u BiH, gdje mu je, kaže Galijašević, najbezbjednije, "kao i drugim teroristima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije