Hronika

S kim je sve bio povezan “balkanski Eskobar”?

S kim je sve bio povezan “balkanski Eskobar”?
Foto: YouTube/Europol | S kim je sve bio povezan “balkanski Eskobar”?

Edin Gačanin Tito, državljanin BiH, kojeg zovu i "kralj kokaina", ali i "balkanski Eskobar", uhapšen je u Dubaiju, a kako strani mediji prenose, on je bio povezan sa nekoliko vodećih svjetskih kartela.

Gačanin, koji je rođen u Sarajevu, a odrastao u nizozemskoj Bredi, u svojoj široj familiji je imao rođake koji su bili uključeni u međunarodni šverc narkoticima.

“Da, to je porodični biznis za Gačanine, ali Edin je bio taj koji je “poslovanje” podigao na viši nivo, stvorio jake veze u Južnoj Americi, prvenstveno sa kartelom “Colombian North Valley”, ali i sa ostalim kartelima i nezavisnim proizvođačima u Peruu”, izjavio je jedan policijski zvaničnik za Vice World News početkom ove godine.

Od 2015. godine, ovi kontakti doveli su Gačanina u vezu sa još jednim članom super kartela nizozemsko-marokanskim narko lordom Riduanom Tagijem. Tagi je uhapšen u Dubaiju,  2019. godine i trenutno mu se sudi u specijalnom sudu u predgrađu Amsterdama, izgađenom posebno za suđenja narko kartelima. Tagi se suočava sa desetinama optužbi za ubistvo, a između ostalih, terete ga za ubistvo nizozemskih blogera, advokata, novinara, a navodno je prijetio i nekim vladinim zvaničnicima, te kraljevskoj porodici Nizozemske.

Jedan od navodnih članova kartela je i Rafael Imperiale, gazda Kamore, koji je uhapšen u Dubaiju prošle godine te izručen Italiji proljetos. U cijeli posao oko šverca droge bila je uključena i irska Kinahan kriminalna grupa na čijem se čelu nalazi Kristi Kinahan i njegovi sinovi Daniel i Kristi junior. Oni se navodno još uvijek nalaze u UAE.

Zanimljivo, ali povezanost Tagija, Imperialea, Gačanina i Kinahana prvi put je raskrinkana 2017. godine, kada je doušnik DEA vidio pomenutu grupu na proslavi vjenčanja Daniela Kinahana, u hotelu Burdž al Arab. Amerikanci su ovu informaciju proslijedili nizozemskim istražiocima, sugerišući da ova grupa posljednjih deset godina vrlo vjerovatno kontrolisala uvoz kokaina u vrijednosti od čak 30 milijardi evra i to preko luka Roterdam i Antverpen. Neki drugi eksperti za borbu protiv nakrotika tada su odbacili ovu cifru kao nerealnu, uprkos činjenici da su se preko ovih luka prošvercovale ogromne količine droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije