Hronika

S omčom oko vrata sjedio na drvetu 22 sata

S omčom oko vrata sjedio na drvetu 22 sata
Foto: Jelena Đurđević | S omčom oko vrata sjedio na drvetu 22 sata

TESLIĆ - Samo medijsku pažnju, ništa drugo nije želio E.H. (32), koji je skoro 22 sata proveo na stablu u parku u Tesliću, tvrde u dobojskoj policiji i demantuju da je zahtijevao rješavanje stambenog pitanja, helikopter, te predsjednika RS Milorada Dodika da dođe u Teslić.

"Nije imao nikakvih zahtjeva osim što je isticao nezadovoljstvo svojim ličnim, porodičnim, političkim, ekonomskim i socijalnim statusom, što je otežalo rad pregovaračkog tima", izjavio je Nenad Stevanović, zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj, nakon što je agonija u parku okončana.

Na iznenađenje pregovarača, mladić se deset minuta nakon podneva spretno spustio niz stablo, skinuo konopac i omču koju je vezao oko vrata s namjerom da se objesi, nakon čega je razmijenio nekoliko rečenica s pregovaračima, koji su ga dugo pokušavali nagovoriti da siđe.

To nije uspjela ni njegova majka, koja je dolazila u park, pa je on cijelu noć sa srijede na četvrtak proveo na visini od desetak metara iznad zemlje i na niskoj temperaturi.

"Mi smo ga cijelu noć držali budnim, jer ako bi zaspao pao bi s grane", kazao je jedan od pregovarača koji su se inače smjenjivali, pa su nakon teslićkih i dobojskih u pomoć stigli pregovarači iz Banjaluke.

Cijelu noć nije spavala ni Nevenka Cvijanović, čija kuća se nalazi nekoliko metara udaljena od stabla na kojem je sjedio E.H., koji je s visine komunicirao s pregovaračima, ali i dobacivao.

"Nisam ga mogla ništa razumjeti, kao da ne govori našim jezikom, 'zabrstio' nešto, a i ljudi koji su tu bili. Nisam smjela tamo ni gledati", ispričala je Cvijanovićeva.

E.H. je danas tokom drame koja je cijeli Teslić digla na noge u jednom momentu od policajaca tražio vodu, koju su mu oni bacili u ruke, a zatim je sjedeći na grani zapalio cigaretu. Primijetivši prisustvo velikog broja medija on se okrenuo ka njima, pa su iz policije zatražili da se novinari, fotoreporteri i snimatelji udalje, kako ne bi shvatio koliko pažnje je dobio svojim postupkom.

Najdalje je otišao službenik Policijske stanice Teslić, koji je galameći tjerao "sedmu silu", iako se kretala trasom za pješake, poručivši im "da nema potrebe da daju značaj hohštapleru".

Zbog akcije spasavanja dio ulice pored parka je bio zatvoren za pješake, koji su negodovali, a dodatnu gužvu na ulicama Teslića stvarali su automobili.

Teslićani, kojima je četvrtak pazarni dan, smatraju da E.H. nije trebalo tako dugo držati na drvetu.

"Ako mogu divlju životinju da uhvate negdje, mogu valjda i tog čovjeka na drvetu. Ima valjda mogućnosti za to", kaže Milorad Babić.

E.H. je osuđivan za teške krađe i razbojništva, svoju kaznu je odležao u KPZ Foča, a registrovan je i kao duševni bolesnik.

Nakon drame koju je priredio mogao bi biti hospitalizovan u specijalizovanoj ustanovi u Sokocu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije