Hronika

SIPA blokirala račune sa 426.721 KM

SIPA blokirala račune sa 426.721 KM
Foto: Ilustracija | SIPA blokirala račune sa 426.721 KM

MRKONJIĆ GRAD – Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u sklopu međunarodne operativne akcije "Balkanski kartel" nas području Mrkonjić Grada izvršili privremenu obustavu transakcija ukupne protivrijednosti od 426.721,31 KM.

Akcija je izvedena danas po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istragom su obuhvaćena dva fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 209. "Pranje novca"  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA pretresli su stambene i pomoćne objekate, pokretne stvari, računare, telefonske uređaje i tom prilikom otkrili i  privremeno oduzeli  veću količinu dokumentacije i drugih predmeta, te forenzički izuzeli veću količinu elektronskih podataka.

"U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, policijski službenici SIPA,  izvršili privremenu obustavu transakcija na deviznim i KM računima jednog fizičkog i jednog pravnog lica u iznosu od 367.847,68 KM i 30.114,39 evra, ukupne protivvrijednosti od 426.721,31 KM", saopštili su iz SIPA.

O realizaciji navedenih aktivnosti, SIPA će Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, dostaviti odgovarajuće izvještaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije