Hronika

SIPA ispitala Halilovića

SIPA ispitala Halilovića
Foto: N.N. | SIPA ispitala Halilovića

​BANJALUKA – Inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispitali su Envera Halilovića, direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH zbog neregularnosti oko procesa akreditacije dva javna Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

"Prošle sedmice, inspektori su ispitali i još neke ljude u Agenciji i postavljali im pitanja oko akreditacije univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Dobili su potrebne informacije i na kraju su ispitali i direktora agencije", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U samoj SIPA potvrdili su da "preduzimaju mjere i radnje" s ciljem prikupljanja obavještenja koja se odnose na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH.

Podsjećanja radi, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, polovinom aprila predali su Tužilaštvu BiH prijavu protiv Halilovića za nesavjestan rad u službi, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje isprava.

U suštini, kako tvrde u Republici Srpskoj, Halilović je mimo svih zakona i pravila agencije odbio akreditaciju dva javna Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i pored toga što je njegov zamjenik Slobodan Stanić, dao preporuku za akreditaciju ta dva javna univerziteta ali i Univerziteta u Zenici. Nakon te preporuke, Halilović je mimo svih pravila povukao te preporuke i samostalno odlučioda akredituje Univerzitet u Zenici, i odbio akreditaciju Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije