Hronika

SIPA o akciji "Square": Pretresi na 40 lokacija, oduzeta veća količina novca

SIPA o akciji "Square": Pretresi na 40 lokacija, oduzeta veća količina novca
Foto: Ilustracija/Arhiva | SIPA o akciji "Square": Pretresi na 40 lokacija, oduzeta veća količina novca

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu akcije "Square", na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dalje pretresaju poslovne i stambene objekte i pokretne stvari, te privremeno oduzimaju dokumentaciju na više od 40 lokacija, saopšteno je iz SIPA.

Kako su dodali, sumnja se da je na području Kantona Sarajevo i šire, od 2009. godine do danas, organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju  na način da je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina,  kojima se na području Kantona Sarajevo, nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu korist.

"Te radnje su članovi grupe realizovali uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici  i takve preprodavali trećim licima", naveli su iz SIPA i dodali da je do sada blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

Povezana vijest: 

Detalji velike policijske akcije u BiH: Na meti advokati i notari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije