Hronika

SIPA u Banjaluci i Istočnom Sarajevu uhapsila i svoje kolege

SIPA u Banjaluci i Istočnom Sarajevu uhapsila i svoje kolege
Foto: Ilustracija | SIPA u Banjaluci i Istočnom Sarajevu uhapsila i svoje kolege

BANJALUKA - Uporedo sa akcijom "Pero" službenici SIPA su danas u akciji "Blic" uhapsili dvojicu svojih kolega državnih službenika, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu "Pero".

Dvojica državnih službenika, radnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena su u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, potvrdio je za "Nezavisne" portparol SIPA Luka Miladinović.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su dva inspektora SIPA uhapšena zbog zloupotrebe položaja i korupcije.

"Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH, aktivni su policijski službenici, odnosno inspektori u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA. Osumnjičeni su da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva 'Pero' na kojem radi tužilaštvo Unsko-sanskog Kantona", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Trenutno se nalaze u prostorijama SIPA gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Oni su otkrivali detalje iz istrage u predmetu "Pero" koja je sprovedena danas u više gradova. Pretresi su izvršeni u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu u vezi sa izdavanjem više hiljada ilegalnih diploma.

Osumnjičeni se dovode u vezu da su izdavali certifikate i diplome za osnovnu školu, srednju školu i fakultete. U posljednjih pet mjeseci istražioci SIPA su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma. Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije