Hronika

SIPA zbog izbornih nepravilnosti uhapsila tri osobe u Srebrenici i Tuzli

SIPA zbog izbornih nepravilnosti uhapsila tri osobe u Srebrenici i Tuzli
Foto: Ilustracija | SIPA zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici uhapsila tri osobe

SREBRENICA – Pripadnici SIPA, u saradnji sa MUP-om RS i MUP-om TK, danas su uhapsili tri osobe na području Srebrenice i Tuzle zbog sumnje na izborne nepravilnosti u Srebrenci.

Policijski službenici SIPA pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, saopšteno je iz SIPA.

"Slobode su llišena tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH udruživanje radi vršenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 248. istog zakona pripremanje krivičnog djela, te krivičnim djelima iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske Falsifikovanje isprave, člana 157. nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i člana 217. povreda biračkog prava istog zakona", saopšteno je iz SIPA

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH. 

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA i nad njima se vrši kriminalistička obrada.           

Prema nepotvrđenim informacijama, istraga je usmjerena protiv članova biračkih odbora zbog sumnje da su "štimali" glasove u korist kandidata Mladena Grujičića, a federalnio mediji su objavili da se radi o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću, koji su kadrovi SDP-a. Oni su pod sumnjom da su nedozvoljeno koristili lične podatke građana za glasanje putem pošte iz Srbije.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inostranstva, rečeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije