Hronika

Međunarodna akcija protiv pranja novca: U BiH pretreseno pet lokacija, blokirano 400.000 KM

Međunarodna akcija protiv pranja novca: U BiH pretreseno pet lokacija, blokirano 400.000 KM
Foto: Ilustracija | SIPA zbog pranja novca pretresa po Mrkonjić Gradu

​MRKONJIĆ GRAD - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pranja novca pretresa stambene i pomoćne objekte, kao i vozila, na području opštine Mrkonjić Grad, potvrđeno je za "Nezavisne".

"Istraga se u predmetu kodnog naziva 'Balkanski kartel' vodi protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe za krivično djelo pranja novca iz Člana 209 Krivičnog zakona BiH", rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA.

Do sada je na području Bih pretreseno ukupno pet lokacija, a na računima jednog pravnog i jednog fizičkog lica blokirano je 400 hiljada maraka, u okviru međunarodne policijske akcije protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

Akcija obuhvata ukupno pet zemalja  (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina) a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca.

Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordiniše aktivnosti koje se realizuju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za učestvovanje u međunarodnoj mreži počinilaca krivičnih djela.

Više detalja o akciji nije saopšteno, a iz Tužilaštva napominju da će sve informacije javnosti biti dostupne nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije