Hronika

SIPA zbog šverca duvana za nargile uhapsila 12 osoba, pretresaju 17 lokacija

SIPA zbog šverca duvana za nargile uhapsila 12 osoba, pretresaju 17 lokacija
Foto: Anadolija / Arhiva | SIPA zbog šverca duvana za nargile uhapsila 12 osoba, pretresaju 17 lokacija

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, zbog sumnje u šverc duvana za nargile, u sklopu akcije "Plug", na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija, a do sada je uhapšeno 12 osoba.

SIPA je počela pretrese jer se sumnja u organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvojeno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja.

"Do sada je uhapšeno 12 lica koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su nabavljali duvan za nargile u Srbiji, nakon čega su ga krijumčarili u BiH, te nezakonito skladištili na više lokacija i dalje prodavali njima poznatim kupcima", saopšteno je iz SIPA.

Pri tome su, dodaje se, izbjegavali obračun i plaćanje poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, te je tako nanesena šteta po budžet BiH od najmanje 750.000 KM.

"Prilikom pretresa  do sada je otkriveno  i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela", naveli su iz SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije