Hronika

Šabić: Bosnić mi je ubio sina, on lovi ljude i odvodi u Siriju

Šabić: Bosnić mi je ubio sina, on lovi ljude i odvodi u Siriju
Šabić: Bosnić mi je ubio sina, on lovi ljude i odvodi u Siriju

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Ekrem Šabić tvrdi da je za pogibiju njegovog sina Nermina u Siriji odgovoran Husein Bosnić, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

"Ubio mi je sina", rekao je Šabić danas na suđenju Bosniću u Sudu BiH. Šabić je dodao da je za smrt sina saznao od kćerke, ali da ne zna tačno gdje je Nermin nastradao.

Svjedok je naveo da je njegov sin od 2013. godine živio kod Bosnića, koji ga je "okrenuo pod svoje" i da od tada nije imao nikakve kontakte sa njim.

On je ispričao da mu je snaha po dolasku kući u Bosansku Krupu iz Slovenije rekla da je "Nermin otišao na neku obuku sa Bilalom".

"On lovi ljude, obučava i odvodi u Siriju da ratuju. Ovakvi kao što je Bilal nisu ljudi. Lako je ubijati tuđu djecu", rekao je Šabić.

Prema njegovim riječima, poslije dva mjeseca kod Bosnića je otišla i Nerminova žena sa njihovo dvoje djece, tamo rodilo treće, a u Siriji i četvrto dijete.

Svjedok tvrdi da Nermin nije imao novac za odlazak u Siriju. On je istakao da je novac bio Bosnićev koji mu je dala Nerminova majka, svjedokova bivša supruga. Ona se poslije razvoda preudala za čovjeka koji je u srodstvu sa Bosnićem.

"Nermin nije otišao dobrovoljno. Poslao ga je Bilal, kojeg zovu `šeik`. On je glavni organizator odlazaka na ratišta u Siriju", tvrdi Šabić.

Šabić, koji živi i radi u Sloveniji, strahuje i za drugog sina Almina, koji je sa njim, i plaši se da će ga vrbovati Bosnićevi ljudi.

Svjedok je istakao da je gledao "na televiziji da je Bosnić i u Jesenicama obučavao ljude za ratovanje", te napomenuo da su tri Slovenca poginula na sirijskom ratištu.

Današnjem ročištu nije pristupio najavljeni zaštićeni svjedok "B1", koji se trenutno nalazi izvan BiH. Njegovo svjedočenje odgođeno je za 26. avgust, kada će biti nastavljeno suđenje.

Tužilaštvo tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije