Hronika

Šakić uhapšen tri dana nakon što je saslušan kao svjedok

Šakić uhapšen tri dana nakon što je saslušan kao svjedok
Foto: Printscreen/Video/Dražana Pozderović | Šakić uhapšen tri dana nakon što je saslušan kao svjedok

BANJALUKA - Siniša Šakić zvani Kinez (36) iz Banjaluke, optužen za ubistvo sugrađanina Slaviše Ćuluma (36), najprije je saslušan kao svjedok ovog zločina, a onda je tri dana nakon toga uhapšen zbog sumnje da je počinio ovaj zločin.

Rekli su ovo njegovi branioci u banjalučkom Okružnom sudu komentarišući materijalne dokaze koje je iznijela Snježana Petković,  republička tužiteljka. 

"On nije bio osumnjičen i nije se predao, već je uhapšen tri dana nakon što je saslušan kao svjedok. U tom slučaju prije njega privođeno je 15 osoba", rekao je Nebojša Pantić, Šakićev advokat.

Petkovićeva je kazala da se osumnjičeni predao i da je za njim bila raspisana potraga, u kojoj su navedeni krivično djelo teško ubistvo i uputstva da ga treba hapsiti.

"Šakić jeste prvo saslušan kao svjedok i čekao se nalaz DNK analize. Kada je to stiglo, išlo se na lišenje slobode", pojasnila je Petkovićeva.

Pored toga, ona je predočila dokaze da su od Šakića oduzete motociklističke kacige na kojima su nađeni tragovi baruta, ali i BMW i motocikl jamaha.

Potvrdila je da kacige koje su oduzete nisu korištene pri izvršenju krivičnog djela teškog ubistva i dodala da oduzeti BMW i motor jamaha nisu vještačeni.

Advokata Pantića i Željka Šurlana, branioce optuženog Šakića, zanimalo je šta se dokazuje oduzetim vozilima i da li su u njima nađeni tragovi vezani za ubistvo, na šta je Petkovićeva odgovorila da nisu nađeni tragovi, ali da su vozilo i motocikl izuzeti tokom istrage i pretresa.

"Ta vozila nisu povezana sa krivičnim djelom, ali normalno je da ono što se pronađe tokom pretresa i izuzme i bude dokaz. Osim toga, tim dokazujemo da on nije tim vozilima napustio RS, a i da u njima ništa nije nađeno", rekla je Petkovićeva.

Tužilaštvo je iznijelo većinu materijalnih dokaza i ostali su samo oni koji se tiču DNK i vještačenja i uzetih video-snimaka.

Prvi nalaz uradio je Dušan Keckarević, ali odbrana i Tužilaštvo još nisu dobili priloge uz njega pa će njegovo saslušanje biti odgođeno dok to ne stigne.

Snimke je vještačio Gregor Kovač iz Slovenije i on će na sljedećem ročištu obrazložiti svoj nalaz.

Tužiteljka odustala od izvođenja video-snimaka

Snježana Petković, republička tužiteljka, odustala je od izvođenja 23 materijalna dokaza, a uglavnom se radi o video-snimcima s nadzornih kamera o kretanju motocikla na kojem su, kako tvrdi Tužilaštvo, bili Siniša Šakić i nepoznata osoba, a koji nisu vještačeni.

Petkovićeva je sudu predala dokaze o izuzimanju snimaka koji su korišteni i na prošlom ročištu prikazani u sudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije