Hronika

Sarajevo teren vatrenih obračuna, puca se i usred bijela dana

Sarajevo teren vatrenih obračuna, puca se i usred bijela dana
Foto: N.N. | Sarajevo postalo teren vatrenih obračuna, puca se i usred bijela dana

SARAJEVO - Sreća je pa već odavno ne izlazim mnogo, a dijete mi je još malo pa ne ide samo. Ne znam kako ću ako se ovako nastavi. Sve više razmišljam o tome da idem živjeti u neku manju i mirniju sredinu.

Tim riječima je za "Nezavisne novine" bezbjednosnu situaciju u Sarajevu opisala jedna Sarajka.

U gradu u kojem ona živi desio se novi obračun, ko zna koji u nizu ove godine. Na jednom od parkinga na Baščaršiji, u četvrtak naveče je ranjen muškarac.

"U Sarajevu je postalo žestoko posljednjih mjeseci. Pucnjave se dešavaju u centru grada i to još usred dana. Logično je da se niko ne osjeća sigurno. Postajemo džungla. Užaš", ističe ova Sarajka koja nas je zamolila da joj ne navodimo ime.

Velika drama odvijala se u četvrtak naveče na području Baščaršije. Prema dostupnim saznanjima, uhapšen je Tarik Švrakić (32), koji je osumnjičen da je upucao Kerima Hodu (29).

"Pripadnici Policijske uprave Stari grad, u četvrtak, u 23.30, uhapsili su T.Š. iz Sarajeva koji je osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti i tešku povredu na štetu K.H.", rekli su iz MUP-a KS.

Dvije pucnjave, koje su se dogodile ove godine, okončane su kobno, jedna u januaru, a druga u junu.

Naime, 10. juna, oko 17 sati, na Vilsonovom šetalištu, usred dana, ubijen je Anel Kršo (39), a za taj zločin osumnjičen je Nihad Sarajkić (32), koji je, kako ga terete, ispalio 16 metaka. Kršo, prema dostupnim informacijama, u krivičnoj evidenciji ima čak devet pravosnažnih presuda za različita krivična djela.

Osuđivan je, kako tvrde mediji, za nasilje u porodici, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, nedozvoljeno držanje oružja, pokušaj ubistva, krijumčarenje.

U sarajevskom naselju Otoka, 28. januara ubijen je Faris Pendek (19). Da ga je ubio, osumnjičen je Adem Šuman (24). Šuman je, kako se sumnja, zločin počinio jednim hicem iz pištolja, s tim što nije imao dozvolu za nošenje oružja, a ranije je presuđivan zbog konzumiranja narkotika. Osumnjičeni je, navodno, imao više od 60 prekršaja u saobraćaju.

Nermin Pećanac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kaže da su građani s razlogom zabrinuti. Kako ističe, očekuje se od nekih ljudi koji su za to plaćeni da reaguju na vrijeme, pošto vlast koja bi trebalo da radi - ne radi.

"Imate ministra bezbjednosti na čiju se smjenu se ide, imate federalnog ministra koji je predmet ismijavanja na društvenim mrežama, imate kantonalnog ministra koji je to sedam godina, a ništa nije popravio niti unaprijedio. Jednostavno, od ovakve kadrovske politike, dabogda da bude bolje stanje", rekao je Pećanac za "Nezavisne novine".

Opasnost postoji, dodaje, od načina izvršenja, mjesta i vremena.

"Znači, zadnja dešavanja odnose se na pucnjave. To se dešava i ujutru i usred bijela dana i naveče, ali i na frekventnim mjestima. Neki će reći da svugdje ima pucnjava. Ima, ali u drugim državama vlast radi na donošenju mjera da se to smanji na najmanji mogući nivo. Ja sam svjestan da niko nije iskorijenio kriminal, pa neće ni BiH, ali treba raditi na tome da se smanji ovakav stepen kriminala. Sarajevo jeste glavni grad, ali je suviše malo da bi imala ovakav stepen krivičnih djela, pogotovo sa upotrebom vatrenog oružja", naglasio je Pećanac za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije