Hronika

Sedam državljana BiH uhapšeno zbog krijumčarenja 29 migranata

Sedam državljana BiH uhapšeno zbog krijumčarenja 29 migranata
Foto: N.N. | Sedam državljana BiH uhapšeno zbog krijumčarenja 29 migranata

SARAJEVO - Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u tri odvojena slučaja, 22. i 21. septembra spriječili krijumčarenje 29 ilegalnih migranata i, tom prilikom uhapsili sedmam državljana BiH.

Na području Ljubuškog, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, pripadnici JGP-a Doljani su, 22. septembra spriječili krijumčarenje 12 državljana Turske. Nalazili su se u tri vozila, bosanskohercegovačkih, njemačkih i hrvatskih nacionalnih oznaka, a kojima su upravljala trojica državljana BiH

Dan ranije, u graničnom pojasu na području Gradiške spriječeno je krijumčarenje 15 osoba afroazijskog porijekla, koje su se nalazile u tri taksi vozila, bh. nacionalnih oznaka.

Vozilima su upravljali bh. državljani, sapšteno je iz Granične policije BiH.

"Uz navedeno, službenici JGP-a Gradiška su, istoga dana, na prelazu Gradiška na izlasku iz BiH, spriječili krijumčarenje dvije osobe afroazijskog porijekla. Bile su sakrivene u prtljažniku, a otkrivene su prilikom granične kontrole Audija, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera", naveli su u Graničnoj policiji BiH.

Kako dalje navode, niko od navedenih 17 ilegalnih migranata nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru s službenicima Granične policije izjavili su da dolaze iz Bangladeša i Pakistana.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv sedam državljana BiH ovoj instituciji biće dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "krijumčarenje ljudi", a dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Državljani Turske, Bangladeša i Pakistana predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije